Afscheid nemen is loslaten, iets wat wij ons hele leven doen. Het begint als peuter wanneer het kind bang is dat iemand niet terugkomt, de fase van de verlatingsangst. En wanneer je naar school gaat en je ouder weggaat, is het ook een kwestie van loslaten. In je hele leven kom je mensen voor kortere of langere tijd tegen, die na een tijdje weer uit je leven verdwijnen. Denk bijvoorbeeld aan je klasgenoten en docenten van school. Soms kom je ze later weer ergens anders tegen.

Een heel definitief afscheid nemen kom je tegen als iemand is overleden. Je weet dat je die persoon nooit meer tegenkomt. Dankzij alle filmpjes en foto’s die openbaar staan, kan het nog wel zijn dat je iets terugziet.

 

Waarom afscheid nemen is loslaten zo belangrijk is

 

Zolang je de gevoelens die je hebt over het afscheid niet kunt loslaten, kun je niet goed verder met je leven. Je denkt vaak aan iemand, je mist die persoon. Je kunt dan aan de slag gaan met deze emoties.
Als je niet onder woorden kunt brengen wat je voelt, kun je zachtjes met een vinger kloppen op een punt van verdriet. De een is bij de hoek van je wenkbrauw, de ander in het kuiltje onder je sleutelbeen. Zeg alleen maar (zachtjes) verdriet en kijk wat er gebeurt.

 

Ga jij nu aan de slag met loslaten van iemand?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb je niet geleerd om je gevoelens te kunnen uiten? Lees dan al mijn blogs rond dit thema.
Of heb je hier vooral last van sinds je ongeluk? Lees dan verder in deze blogs.