Afscheid nemen tijdens Corona kan niet op de manier die we gewend zijn. Soms is het heel beperkt toegestaan wanneer iemand door andere redenen komt te overlijden. Maar een uitvaart en afscheidsbijeenkomst mag met een beperkt aantal personen.

Toch is het afscheid nemen van iemand een onderdeel van het rouwproces, de verwerking van een overlijden. Of het nu een familielid is of iemand die wat verder van je weg staat. Het samen zijn na afloop, het herinneringen ophalen, ook dat is daar een onderdeel van.
De meeste mensen hebben geleerd om hun emoties niet te laten zien. Maar bij een begrafenis ligt dat meestal wat anders. Dan is de drempel lager, zeker als het naaste familie betreft, mag je huilen.

De grote valkuil in deze tijd is dat je niet rouwt, er is immers geen afscheid zoals anders mogelijk. Toch loop je dan kans dat je hier jaren later nog last van krijgt.
Uit ervaring weet ik dat je dit zomaar kan overvallen. Bijvoorbeeld als je bij een rouwcentrum komt. Of een ander familielid komt te overlijden.

 

Afscheid nemen tijdens Corona, hoe dan wel?

 

Ook hier geldt als bij alles, ga kijken wat jij voelt. Hoe jij dingen opmerkt in je lichaam. Voel je verdriet of boosheid? Je kunt beginnen met dat te benoemen als je gaat kloppen.
Of je kunt zeggen: “Ik accepteer mijn verdriet.” en dat een aantal keer herhalen. En andere zin kan zijn “Ik ben verdrietig en dat is oké.” Je kunt hier alles invullen wat je voelt, zoals boos of bang.

 

Meer weten hoe jij je emoties kunt losweken?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

De hele serie blogs rond het Corona virus vind je als E-book en in dit overzicht.

Heb je niet geleerd om je gevoelens te kunnen uiten? Lees dan al mijn blogs rond dit thema.
Of heb je hier vooral last van sinds je ongeluk? Lees dan verder in deze blogs.