Hoe ontstaat het patroon van “Altijd maar doorgaan?” Het is een patroon dat we als kind leren van onze ouders en opvoeders.
Met het sporten was het “Doorgaan wat er ook gebeurt.” Thuis hoorde ik als kind: “Eerst …. en dan pas mag je…” of “Als je …, dan…”
Even tijd voor mijzelf nemen was er als kind niet bij. Dan doe je dat als volwassene ook niet, je hebt het niet geleerd. Er is een stemmetje in je hoofd dat zegt dat dit niet mag, niet goed is.

 

Als je leeft met altijd maar doorgaan

 

Leven met de gedachte eerst mijn werk af en dan pas mag ik tijd voor mijzelf nemen. Ik heb het jaren gedaan en ik ben ook keihard onderuit gegaan. Hierdoor zat ik maanden thuis en bleef het een zwakke plek. Ondanks goede voornemens het nooit meer zover te laten komen, ben ik nog een paar maal dicht bij dat randje gekomen.

Niet zo vreemd, want ik had geen hulp toen ik thuis zat. Ja, er was een bedrijfsarts die bepaalde gedachtes had, ik zou wel weer kunnen beginnen. Maar een half uur fietsen was voor ik uitviel al 3 kwartier geworden, ik kon er niet van slapen. Want na 2 uur moest ik gaan liggen van vermoeidheid en hoofdpijn. Tussen de middag sliep ik en ook ’s middags moest ik tussendoor nog rusten. Hoe moest dat gaan als er al zo veel reistijd was?
Ik heb langzaam aan mijn conditie opgebouwd door te sporten. Binnen de vereniging taken te doen met minder verantwoordelijkheid. En ik ben van werkgever veranderd en werkte daar minder uren. Ik heb zelfs nog mijn examens gehaald.

Allemaal heel mooi, zo zelfstandig en onafhankelijk aan mijn herstel werken. Maar het gedrag bleef bestaan, daar had ik niets mee gedaan. Ook de denkpatronen bleven bestaan, eerst het werk af en dan pas tijd voor iets anders. Alleen de vaste tijden van sporten zorgden ervoor dat ik ontspanning nam. Maar daarnaast deed ik dat niet, behalve op tijd naar bed gaan. Ik luisterde nog steeds niet naar wat mijn lichaam te zeggen had.

 

Het patroon doorbreken

 

De verandering kwam pas op het moment dat ik in aanraking kwam met Emotional Freedom Techniques (EFT). Toen leerde ik om alle oude gedachten en overtuigingen uit mijn opvoeding op te lossen. Want lang niet alles wat je als kind hebt geleerd is ook handig als je volwassen bent.

Nu kan ik rustig op de bank zitten niets doen. Niet met mijn werk bezig zijn. Ik heb het losgelaten dat ik altijd maar moet doorgaan, dat er anders negatieve consequenties zullen volgen.
Als jij dat ook wilt, kun je kloppen met de volgende zinnetjes. Uiteraard kun je ook hier spelen met de woorden. Er zijn geen foute zinnen, maar één woordje anders, kan meer effect geven. Maar het kan ook zijn dat jij andere gedachten hebt. Maak daar een zinnetje van, dat je net zolang herhaalt dat je niets meer voelt als je die zin hardop uitspreekt.

  • Ik moet doorgaan.
  • Het moet af.
  • Ik mag niet stoppen.
  • Eerst het werk afmaken.
  • Ik moet het afmaken.
  • Het werk is het belangrijkste.

 

Stoppen met altijd maar doorgaan

 

Wat ik heb bereikt, wil ik graag met anderen delen. Dat is de reden waarom ik met mijn praktijk ben begonnen. Naast de techniek die mij geholpen heeft, heb ik mij verdiept in andere werkwijzen die ik toepas.
Ik kijk wat voor jou het beste is op het moment dat wij een afspraak hebben. Dan kan live, maar ook prima online.

Wil je mij eerst beter leren kennen? Klik dan op de knop “Uitleg in de praktijk.”

Je kunt ook gelijk een afspraak aanvragen door op de knop contact te klikken.

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.

Wil jij nog beter weten hoe je stress kunt oplossen? Lees dan de andere blogs.

Zoek je een therapeut dichter bij jou in de buurt? Kijk dan op It’s just therapy.