Anderen te vriend houden, soms doe je dat terwijl je over je eigen grenzen heen gaat. Dat gaat een tijdje goed, maar niet altijd.

De tekst op dit bord is:
Alle man van pas maken, en door iedereen bemind, zijn d’onmoogelijkste zaken die men ter wereld vindt.

Het raakte mij de eerste keer dat ik het zag. Want dat is wat ik nastreefde. Ik wilde dat anderen mij aardig vonden, dus ik deed wat er aan mij gevraagd werd, ook als het niet uitkwam.

 

Anderen te vriend houden

 

Veel mensen, ik maak mij daar ook schuldig aan, willen anderen te vriend houden. Dat doen ze door alles wat gevraagd wordt te doen, ook als het hun niet uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je andere plannen hebt voor dat moment. Of omdat je het niet kunt om wat voor een reden.
Alleen vergeet je dan te kijken wat voor jou goed is. Wanneer je telkens over je grenzen heen gaat, ondermijn jij je gezondheid. Je zegt niet wat je wilt zeggen, namelijk “nee.” Ondertussen slik jij je ergernis in, dan kan je hierdoor allerlei blokkades in je lichaam opbouwen, waardoor je klachten kunt ontwikkelen. Niet direct, maar langzaamaan wordt dat steeds duidelijker.

Vooral als ik ergens over twijfelde, deed ik dat. Achteraf had ik er in de regel spijt van. Dan was het mij tegengevallen. Was het de inspanningen of geld niet waard.
Daarom nam ik mij steeds vaker voor om bij twijfel “nee” te zeggen in plaats van “ja.”
Het is een kwestie van vaak vallen en opstaan geweest. Het zal ook wel een valkuil van mij blijven, waar ik constant aandacht aan mag geven.

Waarom had ik dat patroon ontwikkeld? Vroeg ik mij opeens af.
Het antwoord was dat ik als kind veel gepest ben. Dus ik wilde graag geaccepteerd worden en niet buitengesloten of gepest worden omdat ik iets weiger.
Daarnaast was er mijn opvoeding, doen wat mij werd gezegd en op het moment dat ik iets diende te doen.

Nu ik zelfverzekerder ben, heb ik de neiging om mij constant aan te passen veel minder. Ik kijk steeds vaker eerst wat goed voelt voor mij.

 

Je grenzen beter bewaken

 

Wat ik heb bereikt, wil ik graag met anderen delen. Dat is de reden waarom ik met mijn praktijk ben begonnen. Naast de techniek die mij geholpen heeft, heb ik mij verdiept in andere werkwijzen die ik toepas.
Ik kijk wat voor jou het beste is op het moment dat wij een afspraak hebben. Dan kan live, maar ook prima online.

Wil je mij eerst beter leren kennen? Klik dan op de knop “Uitleg in de praktijk.”

Je kunt ook gelijk een afspraak aanvragen door op de knop contact te klikken.

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.

Zoek je een therapeut dichter bij jou in de buurt? Kijk dan op It’s just therapy.