Burn-out of bore-out, het wordt vaak hetzelfde genoemd, maar er is een groot verschil. Zeker, in het begin ben je in beide gevallen moe, uitgeput, opgebrand.
Een belangrijk verschil is de reden waardoor je opgebrand bent.

Als je een burn-out hebt, heb je te veel van jezelf gevraagd. Bij een burn-out heb je echt geen energie om wat dan ook te gaan doen. Je krijgt het Spaans benauwd alleen al bij de gedachte om wat te moeten ondernemen. Zeker als het wat nieuws is.
Maar bij een bore-out ben je ziek geworden uit verveling, doordat je geen voldoening haalt uit wat je doet. Met een bore-out, heb je na het begin, juist wel belangstelling om iets heel anders te gaan doen. Het is een nieuwe uitdaging die je energie geeft, waar je naar uitkijkt.

 

Burn-out of bore-out oplossen

 

Wat kun je nu doen om dit op te lossen? Los je oude patronen op die ervoor gezorgd hebben dat dit mogelijk was. Maar er zijn ook andere stappen die je kunt nemen.

  • Bewegen, zonder (fanatiek) te gaan sporten.
  • Naar (klassiek) muziek luisteren.
  • Je focus ergens op richten.
  • Bore-out: iets leren.
  • Burn-out: slapen.

Daarnaast kun je kijken waar je talenten liggen. Door die te gebruiken, kost het je weinig energie, want dat is je aanleg.
Als jij je talenten gebruikt, geeft het jou energie. Daardoor maak jij jezelf en anderen blij. Dat maakt jou weer gelukkig. En zo kom je in een flow terecht.
Wanneer jij je talenten niet kunt gebruiken, geeft het je weinig energie. Daardoor maakt het je ongelukkig. En zo kun je in een sociaal isolement komen.

 

Wat had ik jaren geleden?

 

Zelf ben ik jaren geleden ziek geworden, ik heb toen 3 maanden thuis gezeten. Daarna ben ik voor minder uur in een andere baan begonnen. Met werkgerelateerde problemen zoals de bedrijfsarts zei.
Van een bore-out had ik toen nog niet gehoord. Maar nu ik die term wel ken, ben ik mij gaan afvragen of dat niet de echte reden was.

Ik ben wel elke week naar het zwembad gegaan. Heel erg rustig mijn conditie weer opgebouwd, die in een klap 0 was geworden. Ik kreeg kleine taken om te doen, mijn eigen taken had ik overgedragen. En ik was wel moe daarna, maar tegelijkertijd kreeg ik er energie van.
Maar na een tijdje had ik totaal geen zin om terug te keren naar mijn werkplek. Zo gezellig was het niet en het werk bracht me weinig voldoening. Tijdens een controle werd gezegd dat we de volgende keer zouden overleggen hoe ik weer kon opbouwen. Ik kon er niet van slapen, met 3 kwartier fietsen enkele reis en amper 2 uur op zijn. Het gevoel dat ik daar weg moest, werd steeds sterker. Dus ik ben gaan solliciteren. En ik werd al snel aangenomen bij een andere werkgever.
Studeren kon ik niet, maar toen ik ergens anders ging werken, lukte dat ook weer. En met halve dagen werken, kon ik zelfs de verloren tijd inhalen en mijn examen halen.

Wat ik in dit proces niet heb gedaan, was professionele hulp vragen. Hierdoor heb ik mij gedragspatroon niet veranderd. Dus ik heb in de jaren erna ook wel te veel van mijzelf gevraagd.

 

Ga jij aan de slag met het oplossen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Wil jij nog beter weten hoe je stress kunt oplossen? Lees dan de andere blogs.