Corona en thuisonderwijs, hoe doe ik dat? En dan moet ik ook zelf nog thuiswerken.
Zelfs als oud-juf stond ik eens met verbazing te luisteren hoe een kind van een collega de tafels moest uitrekenen. Ik heb gewoon de rijtjes moeten opdreunen in de jaren 70. Begin jaren negentig ging dat er al steeds meer uit. En nu is het inzicht hebben en tussenstappen nemen. Ik hoorde toen 8 x 7 = eerst 5 x 7 en dan nog 3 x 7 erbij. Dat zijn eigenlijk 3 sommetjes die goed gedaan moeten worden.
Herkenbaar?

Ineens zijn je kinderen thuis, maar de school gaat wel door. Het kan zijn dat jouw werk ook door gaat, thuis of misschien wel op je eigen werkplek. Dan moet je niet alleen zien dat je kinderen oppas hebben, maar ook nog eens hun schoolwerk doen.

Stond je soms ook al te klapperen met je oren als je kind vertelde hoe ze een som moeten uitrekenen? Nu moet je het allemaal uitleggen zoals hun eigen juf of meester dat doet. En dan word je door je kind gecorrigeerd als je het anders doet. Of het snapt niet hoe jij dingen uitlegt.
Wanneer je zelf buiten de deur moet werken, zijn er ook studenten die willen oppassen. Dat scheelt, want zij hebben de school wat minder lang geleden gedaan.

 

Corona en thuisonderwijs en thuiswerken, kiezen wat belangrijk is

 

Maar wat als je kind nu niet mee wil werken? Dat het liever zit te tekenen of speelt?
Op zich is dat heel erg goed, zo kan het kind zijn of haar gevoel uiten en alles wat er binnen komt verwerken. Aan de ene kant verdient het een pluim dat het de eigen behoeften zo goed in de gaten heeft.
Aan de andere kant wil jij als ouder niet dat jouw kind straks de grootste achterstand heeft opgelopen.

Als zwemjuf leerde ik als 16-jarige dat we een kind nooit goed konden leren zwemmen als het niet watervrij was. Dat is altijd zo gebleven, ik heb nooit wat anders gezien in ruim 30 jaar.
Wanneer ik die lijn doortrek naar de situatie nu, heb ik het gevoel dat een kind niet veel zal onthouden als het zich niet veilig voelt. Of als het zich zorgen maakt om opa en oma of over papa en mama die werken op plekken waar veel mensen komen.

Kijk eens naar jezelf, hoe doe jij jouw werk als je verkouden bent of hoofdpijn hebt? Of in gedachten bij die vriend(in) bent die naar het ziekenhuis moet? Gaat dat dan net zo soepel als anders of moeizamer? Zo gaat het nu ook met je kind met de vele indrukken die binnenkomen. Is pushen dan de oplossing? Is schoolwerk belangrijker dan het welzijn van je kind?

 

Zorgen voor een goede balans in de tijd van Corona en thuisonderwijs en thuiswerken

 

Als je kind zonder problemen aan de slag gaat met de opdrachten van school, heb jij tijd voor je eigen werk. Al helemaal wanneer je niet veel hoeft uit te leggen.
Dan is de balans bewaren niet zo heel moeilijk. Het is vooral een nieuw en vast ritme vinden zonder reistijd. En toch letten op weekend houden en de geplande dagen vrij van school aanhouden.
Zo kun je de vaste en vertrouwde dingen aanhouden tijdens de periode van corona en thuisonderwijs en thuiswerken. Want wie verheugde zich als kind niet op en extra lang weekend met Pasen of door een studiedag van de meesters en juffen? Ook je vrije dagen in de meivakantie kun je misschien gewoon behouden. Tijd om samen te ontspannen.

De balans vinden tussen alle regels die er zijn door Corona en thuisonderwijs en thuiswerken is voor alle gezinsleden goed. Wanneer je goed en lekker in je vel zit, ben je over het algemeen ook sterker.

 

Neem jij zelf het heft in handen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

De hele serie blogs rond het Corona virus vind je als E-book en in dit overzicht.