De gekleurde bril van anderen, heb jij daar ook last van?
Je behandelaar of je familie, collega’s en vrienden die zeggen hoe jij je moet gedragen en voelen, terwijl jij dat heel anders voelt.

Voor mij was het toppunt de revalidatiearts die mij buiten de deur zette.
Ik had een ongeluk gehad, alles zou goed komen, maar een jaar later was ik de eerste keer bij hem. Met andere woorden, het was niet goed en de fysiotherapeut dacht aan dystrofie.
Hij zei dat hij met steunzolen altijd goede resultaten bereikte, dat was bij mij helemaal niet het geval, geen enkele verbetering.
Na een paar maanden vond hij dat ik te veel op herstel gefixeerd was. Ik kwam niet lachend binnen zoals mensen die met pijn van de reuma in een rolstoel zitten.
Dat was de laatste keer, hij kon niets voor mij doen. Ik stampvoette bijna van woede dat hij mij niet serieus nam en mij met anderen vergeleek. Een ongeluk en ziekteproces, ineens iets hebben en een tijdspad op weg naar die rolstoel, zijn anders in mijn ogen.

 

De gekleurde bril van anderen en jezelf

 

Ja, ook ik had die bril toen op. Want ik had ineens wat en niet na een steeds verdergaande ziekte en vond dat dit een verschil was. Bovendien kwamen alle gunstige voorspellingen niet uit en ik wilde erg graag dat ze wel uitkwamen.

Elk mens maakt zich hieraan schuldig, de een meer dan de ander. Dat is op zich niet zo heel erg vreemd, iedereen maakt in zijn leven andere dingen mee. Hierdoor kijkt iedereen op een andere manier naar dezelfde situatie.
Ik was toen de patiënt die hulp nodig had en zich niet gehoord voelde. Er was geen aandacht voor het feit dat de voorspellingen toen ik uit het gips kwam en na de afronding van de fysiotherapie direct erna niet waren uitgekomen.
Dat ik ruim een half jaar later na wegglijden van mijn voet in de sneeuw een week later nog een rode, dikke voet had. Dat was de reden om naar de huisarts te gaan en zo weer bij de fysiotherapeut kwam.
Die zag wat waardoor hij aan dystrofie dacht en de verwijzing naar de revalidatiearts kwam.

 

Neutraal ergens naar kijken

 

Het is voor veel mensen moeilijk om ergens neutraal, dus zonder oordeel, naar te kijken.
Ik hoor vanuit mijn omgeving dat ik niet oordeel over wat ik hoor. Dat heeft voor jou, als mijn klant, het voordeel dat jouw gevoel ertoe doet. Ik kan immers niet voelen wat jij voelt, voor jou zijn andere dingen belangrijk dan voor mij.

Wat mij pas echt geholpen heeft, was het oplossen van alle emoties die ik na de aanrijding ingeslikt had. En niet alleen toen, maar in 50 jaar tijd, want toen pas kon ik ze gaan oplossen.
Ik kwam in aanraking met EFT toen ik mijn werk kwijt was geraakt. Toen zei een loopbaancoach dat ik zoals ik was geen succes kon maken van een nieuwe baan.

Oef, zou dat helpen, want met jaren lang bij een psycholoog zat het er nog. En niet alleen nadat ik was aangereden, ook als studente was ik bij iemand.
Nou, ik wist niet wat mij overkwam, al na de eerste keer merkte ik verschil en na een paar keer merkte mijn omgeving dat ook. Ik kon weer meer en daardoor zag mijn omgeving mij weer lachen.

Wat deed ik nou? Ik loste alle ingeslikte emoties op. Hierdoor kon de energie weer vrij door mijn lichaam stromen en werden de klachten minder. Uiteindelijk kon ik daarna ook mijn medicijnen afbouwen en ermee stoppen.

Natuurlijk heb ik nog de herinneringen, maar er zit geen emotionele lading meer op. Die is er vanaf, vandaar ook mijn motto: “Maak van slechte herinneringen slechts herinneringen.”

 

De gekleurde bril van anderen

 

De bril van anderen kan soms best lastig zijn. Je wordt daardoor niet zo goed gehoord als je wilt, je boodschap komt niet over zoals jij dat wilt.

Ik kan mijn bril afzetten en goed luisteren naar wat jij zegt. Ik controleer of ik goed begrepen heb wat je mij vertelt. Waar jij boos, verdrietig over bent of bang voor bent.
Met die emotie gaan we dan samen aan de slag, die gaan we oplossen. En ook wat we daarbij tegenkomen.
Dat is soms te veel voor een uur, jij kunt zelf verder gaan en als je vastloopt, neem je contact op.

Als je stuk voor stuk alle vervelende dingen opgelost hebt, merk je dat je steeds meer kunt. Het gevolg is meer plezier in je leven.

 

Wil jij jouw gekleurde bril afzetten?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb je niet geleerd om je gevoelens te kunnen uiten? Lees dan al mijn blogs rond dit thema.
Of heb je hier vooral last van sinds je ongeluk? Lees dan verder in deze blogs.