Eenzaamheid door social distance, wie had op 1 januari 2020 kunnen denken dat dit een probleem zou zijn? In China was een deel van het land afgesloten vanwege het Corona virus. In Europa heerste het als eerste in Italië, de mensen moeten binnen blijven.
Half maart werd het serieus in Nederland. Evenementen werden afgelast, eerst tot eind maart. Later werd die periode langer, 6 april en toen tot en met 1 juni, tweede Pinksterdag. Geen handen geven, hoorden we, maar een elleboog stoot.

Er kwamen nog meer regels, want niet iedereen hield zich aan de richtlijnen. Niet meer dan 3 mensen bij elkaar buiten en allemaal 1,5 meter afstand houden. Alleen je boodschappen doen, even later met verplicht een winkelwagen meenemen. Restaurants zijn gesloten, al hebben ze nu soms wel een afhaal- of bezorgservice. Sommige beroepen zijn nu verboden, zoals bijvoorbeeld kappers, maar de tandarts doet wel de spoedklachten.

En dan is er nog de voorzorg om niemand anders te besmetten. Als je hoest, last hebt van de luchtwegen of koorts hebt, moet je binnen blijven. Vooral ouderen lopen een hoog risico, dus die krijgen geen bezoek. Mensen blijven weg omdat ze bang zijn iemand te besmetten. Alle verpleeghuizen en verzorgingshuizen zitten op slot.
Juist de oudere generatie heeft niet altijd een computer of een smartphone. Dus is beeldbellen er niet bij. Er worden allerlei creatieve oplossingen bedacht om toch in contact te blijven met ouderen.

 

Eenzaamheid door social distance onder jongeren

 

Ik hoor van collega’s dat er ook onder jongeren eenzaamheid door social distance ontstaat.
Jongeren die dan wel kunnen appen of een computer hebben, maar thuis zitten van hun werk.
Werk waardoor ze contact hadden met andere mensen. Maar vooral ook een vast ritme hadden in hun dag. Want niet al het werk kan thuis gedaan worden. Er is geen invulling van de dag, naar buiten gaan mag alleen om een boodschap te doen.
En als je buiten bent om een luchtje te scheppen, moet je afstand houden, mag je niet met een groep op straat. Dus iets samen doen met je vrienden of wat afspreken met je collega’s is er niet bij.

 

Wil jij anders met je eenzaamheid omgaan?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

De hele serie blogs rond het Corona virus vind je als E-book en in dit overzicht.

Lees verder als je meer wilt weten over hoe je somberheid kunt aanpakken.
Of kijk op mijn andere site als jij je depressief voelt na een ongeluk.