EFT bij kinderen kan op twee manieren.
De eerste manier is dat kinderen zelf hun opgeslagen emoties weghalen. Vanaf 12 jaar zijn ze hier ook zelf verantwoordelijk voor. Maar ook op jongere leeftijd zijn kinderen welkom, het is wel handig als ze kunnen praten.
Voor kinderen tot 12 jaar kun je als biologische ouder al veel doen. Wanneer jij als ouder je eigen opgeslagen emoties opruimt, doe je dit gelijk voor je kind. Dat is de tweede manier.

 

EFT bij kinderen, ze doen het zelf

 

Kinderen kunnen zichzelf prima helpen. Een voordeel ten opzichte van ons als volwassene, is dat ze nog minder lang in bepaalde patronen vastzitten.
Ook kinderen kunnen de kloppunten van Emotional Freedom Techniques leren en zinnetjes maken. Misschien maken ze wel gemakkelijker zinnen dan de volwassenen, omdat een kenmerk van de zinnen is dat ze eenvoudig en kort mogen zijn. Het is daarom handig dat een kind al kan spreken, wanneer het bij komt. De motoriek is dan ook wat verder ontwikkelt, waardoor het kloppen ook beter zal lukken.

 

EFT bij kinderen, via de ouders

 

Soms zijn kinderen nog te jong, maar merk je als ouder wel dat er iets is. Dat ze bijvoorbeeld heel onbeheerst boos of intens verdrietig kunnen zijn.
Het kan ook zijn dat je gedrag van jezelf als kind herkent in jouw kind. Of dat je van familie hoort dat het gedrag van je kind sprekend lijkt op hoe jij was als kind. Als je dat opmerkt en denkt “Ik wil dat voor mijn kind anders” is het tijd om in actie te komen.

Deze actie kan ook op twee manieren.
De eerste manier is, als je kind nog heel jong is en nog niet zelf kan kloppen, zelf alle opgeslagen emoties aan te pakken. Waardoor word jij soms onbeheerst boos of intens verdrietig? Door bij jezelf deze oorzaak weg te halen, los je het ook op voor je kind.
De tweede manier is samen aan de slag gaan. Samen is in dit geval dat jullie beide actief zijn in het oplossen van je opgeslagen emoties. Zo help en versterk je elkaar. Je leest het goed, het kind versterkt het werk van de ouder, ik heb dit zelf mogen ervaren.
Je zult zien dat je kind verandert, net zoals jij zelf verandert.

 

Goed voorbeeld doet goed volgen

 

Als je kind ouder is dan 12, is het zelf verantwoordelijk voor het oplossen van de opgeslagen emoties. Geef dan als ouder het goede voorbeeld door zelf met je emoties aan de slag te gaan. Je kunt je kind stimuleren om dat ook bij zichzelf te doen. Wie weet zijn er wel dingen die jullie hetzelfde voelen. Ook dan is het nog mogelijk om samen aan de slag te gaan. Door samen op dezelfde zinnen te kloppen, versterk je het effect. Dat is ook de reden waarom ik in de praktijk de hele tijd met jou mee klop en de zinnetjes uitspreek.

Als je de stap neemt om jezelf daarna meer te uiten als er wat is, dan geef je ook hierin een voorbeeld. Leer jouw kind dat het oké is om emoties te tonen. Accepteer het en neem de emoties van je kind vooral serieus. Dan geef jij je kind het gevoel dat het inderdaad emoties mag tonen.

 

Wil je meer weten over EFT?

 

Je kunt zelf aan de slag gaan met mijn gratis werkboek, daarin geef ik over verschillende thema’s voorbeeldzinnen en ik heb demonstratievideo’s gemaakt die alleen op de downloadpagina staan.
Wil je meer lezen over hoe ik werk? Klik dan op de knop “Uitleg in de praktijk.” Ik ben niet alleen therapeut, maar ook ervaringsdeskundige.
Als je vragen hebt, kun je ze stellen via de contactpagina. Een vrijblijvende telefonische kennismaking van 10 minuten is gratis en vrijblijvend.

Emotional Freedom Techniques is geen vervanging voor acute medische hulp. Het zelf toepassen van deze techniek doe je op eigen verantwoordelijkheid. Leeg je rugzak / Karin Kempel is niet aansprakelijk voor je acties.

In deze blog vertel ik meer over de werking van Emotional Freedom Techniques: EFT uitleg werkwijze

Zoek je een therapeut dichter bij jou in de buurt? Kijk dan op It’s just therapy.