EFT (Emotional Freedom Techniques) bij traumatische ervaringen klinkt heel zwaar. Wat voor de een een traumatische ervaring is, ervaart iemand anders misschien als een heel vervelende tegenslag. Kortom, niet iedereen ervaart alles als even zwaar of moeilijk.
Het gaat er om hoe jij iets hebt ervaren en of jij er nog last van hebt. Dat kan zijn dat jij je misselijk voelt worden als je aan dat moment terugdenkt. Maar het kan ook zijn dat je nog dagelijks met de gevolgen zit. Dat je bijvoorbeeld niet meer dat kunt doen wat je daarvoor deed. Of dat je heel erg boos bent op degene die jou dit heeft aangedaan. Of dat je heel erg bang of verdrietig bent.

 

Wat zijn traumatische ervaringen?

 

Een trauma is volgens Van Dale: “1. verwonding en 2.(psychologie) hevige geestelijke aandoening die een stoornis veroorzaakt.”
Als je verder zoekt op dit woord, kom je telkens deze twee kenmerken tegen: verwonding en schade, zowel lichamelijk als psychisch.

Mijn traumatische ervaring was een aanrijding die ik had als fietser met een auto die de binnenbocht nam.
Toen ik in de ambulance lag onderweg naar het ziekenhuis, zag ik een stukje van het dak van ons huis. Op dat moment wist ik gelijk: Als ik terugkom, zal het nooit meer hetzelfde zijn.”
Op zich leek het mee te vallen, er werd een gebroken enkel geconstateerd. Een paar weken rust en daarna fysio en alles zou weer goed zijn.
Die gedachteflits zou dan toch niet waar hoeven te zijn, toch? Ik zou hier immers niets aan over houden.

 

Hoe het dan toch een traumatische ervaring werd

 

Wat maakte dit dan toch tot een traumatische ervaring? Dat ik niet zo herstelde als dat er bij de spoedeisende hulp was gezegd. Ook na weken fysio kon ik nog niet gewoon lopen of zwemmen. Dingen in de tuin doen of het huishouden doen, gingen niet of moeizaam en lang “nagenieten.” Ik werd steeds somberder, want ik kon eigenlijk ook minder ook geen leuke dingen doen om te ontspannen.
Ik had het gevoel alsof ik levenslang had gekregen. Terwijl degene die mij had aangereden er met een schikking vanaf kwam. Dat voelde zo oneerlijk aan.

Na ongeveer anderhalf jaar kwam ik bij een arts die met een kleine test zag dat de kuitspieren te kort waren en zo hun werk niet konden doen. Hij verwees mij naar een fysiotherapeut en het dagelijks oefenen begon.
Ik ging vooruit, ik kon wat langer lopen. Maar nog niet snel en nog altijd keek ik naar de grond. Zwemmen, een dagje weg, in de tuin werken, het kwam echt nog niet in de buurt van mijn oude niveau.
En ja, dat werkte ook in op mijn relatie. Die was na meer dan 15 jaar over.

 

EFT bij traumatische ervaringen

 

Ondanks dat ik wel bij een psycholoog was, kwam ik na mijn scheiding in een neerwaartse spiraal met mijn gezondheid. Steeds vaker ziek, en telkens net niet terugkeren op het niveau van net ervoor.
Daar kwam als klap op de vuurpijl nog het ontslag bij, na 14 jaar bij dezelfde werkgever. Toch heeft dat voor een positieve verandering gezorgd. Want iemand die ik om loopbaanadvies vroeg, vond dat ik te veel bagage bij mij had om met succes  in een nieuwe baan te beginnen. Zij verwees mij naar iemand die met EFT werkte. Ik was heel sceptisch, want zou dit wel echt werken?

En zo waar, ik merkte gelijk verschil. Terwijl we nog niet heel erg diep ergens op in waren gegaan.
Op vrijdag geweest en maandag ging ik met vakantie. In mijn vakantie merkte ik dat ik ineens al wat gemakkelijker kon lopen. Dat zorgde voor een fijne vakantie, want dit was niet op één dag, maar dat had ik elke dag. WOW, geen slechte dag er tussen waarop ik mijn plannen moest aanpassen.

Vol goede moed ging ik naar de volgende afspraak, want ik was nu wel overtuigd van de effecten van Emotional Freedom Techniques. En langzaamaan begon mijn leven te veranderen. Ik kon steeds meer, ik kon weer lachen, ik kreeg complimenten uit mijn omgeving die de verandering ook zag.
En ja, ik kan weer voluit sporten, gewoon in de tuin werken of een dag op stap gaan zonder mij druk te maken of ik een goede of slechte dag zal hebben. Dat zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar door EFT bij traumatische ervaringen toe te passen, kun je wel de emotionele lading verminderen. waardoor je uit de negatieve spiraal van gevoelens komt.

 

Wat doet EFT bij traumatische ervaringen dan?

 

Met EFT klop je op meridiaanlijnen terwijl je een zinnetje uitspreek. Bijvoorbeeld “Ik voel de pijn.” Zo maak je de emoties die ermee samenhangen los en kunnen die afgevoerd worden. Doordat je dit doet op de energiebanen in je lichaam, los je blokkades in je lichaam op. Hierdoor kan de energie weer vrijuit door je lichaam stromen. Daardoor gaat alles weer functioneren zoals de bedoeling is.
Ik ben niet alleen jouw therapeut, maar ook een ervaringsdeskundige die weet door welk proces jij gaat.

Zeker, ik heb nog wel herinneringen aan wat er gebeurd is, maar ze doen mij niets meer. Ik heb van die slechte herinneringen slechts herinneringen gemaakt.
Er zitten verschillende kanten aan een traumatische ervaring. Je kunt niet alles in een keer oplossen. De verschillende deeltjes waren voor mij onder andere: verdriet, teleurstelling, angst, niet gehoord worden, pijn, hobby’s niet meer kunnen doen.
Soms is er even een trigger, waardoor toch nog een klein aspect boven komt. Dan kan ik dat gelijk zelf behandelen, zodat het niet weer gaat woekeren.

Soms vragen mensen aan mij of EFT hetzelfde is als EMDR.
Het grote verschil is dat je niet naar het moment terug hoeft te gaan. Niet naar het gevoel van dat moment toe hoeft. Je kijkt met EFT naar wat je nu voelt als je er aan terugdenkt.
En een ander voordeel is dat je geen therapeut nodig hebt als er iets opkomt. Je kunt EFT zelf toepassen, zonder dat er een ander iets doet, zoals bij EMDR.

 

Wil jij meer weten?

 

Wat ik heb bereikt, wil ik graag met anderen delen. Dat is de reden waarom ik met mijn praktijk ben begonnen. Naast de techniek die mij geholpen heeft, heb ik mij verdiept in andere werkwijzen die ik toepas.
Ik kijk wat voor jou het beste is op het moment dat wij een afspraak hebben. Dan kan live, maar ook prima online.

Wil je mij eerst beter leren kennen? Klik dan op de knop “Uitleg in de praktijk.” 

Je kunt ook gelijk een afspraak aanvragen door op de knop contact te klikken.

 

Vind jij emoties uiten moeilijk? Of heb je niet geleerd om je gevoelens te kunnen uiten? Lees dan al mijn blogs rond dit thema.

Hoe ik de verschillende problemen die ik tegenkwam, en overwon, na een ongeluk, kun je hier vinden.

Ben je nieuwsgierig welke resultaten ik heb behaald en wat dit mij heeft opgeleverd? Hier vind je een overzicht.

Zoek je een therapeut dichter bij jou in de buurt? Kijk dan op It’s just therapy.