EFT en prestatiedruk, gaat over het weghalen van de spanning als je een prestatie moet leveren. Dat kan zijn een wedstrijd, een examen of een belangrijk gesprek. Zo zorg je dat je zonder stress er naar toe gaat, zodat je ook beter kunt presteren. Dat je vanuit vertrouwen aan de slag gaat. Niet vanuit angst dat het toch niets wordt.

 

Prestatiedruk, wat zijn je gevoelens?

 

Zelf heb ik jaren aan synchroonzwemmen en figuurdrijven gedaan. Naast de demonstraties heb ik ook  deelgenomen aan wedstrijden. Maar o jee, die zenuwen speelden telkens wel een rol. Ik sloot mij het liefste af van mijn omgeving.

Uiteraard heb ik zoals iedereen examens gedaan, soms succesvol en had ik er vooraf wel vertrouwen in. Want met de lessen had ik goede cijfers gehaald. Maar er waren ook examens waarbij ik helemaal niet zo zeker was van mijzelf. Bijvoorbeeld omdat ik ook onvoldoendes had gehaald. Of omdat ik niet zo lekker in mijn vel zat.
Een ding was zeker, chocolade was dan mijn hulpmiddel om kalm te blijven.
Van het bestaan van Emotional Freedom Techniques had ik nog niet gehoord, op de laatste examens na.

Uiteraard kan iedereen wat anders voelen, ik noem hier op welke sensaties ik in mijn lichaam opmerk als er prestatiedruk is.

  • Ik heb behoefte aan chocolade.
  • Ik wil geen contact met anderen.
  • Geluiden storen mij met studeren.
  • Een raar gevoel in mijn buik.
  • Vaker moeten plassen.

 

Met EFT de prestatiedruk verminderen

 

Wat maakt dat je met Emotional Freedom Techniques de prestatiedruk kunt verminderen? Het werkt omdat je de negatieve gevoelens die je hebt in je lichaam opmerkt, benoemd en zo oplost.
Ga rustig zitten en sluit je ogen en scan je lichaam. Kijk wat je voelt en benoem dat, maak er korte zinnetjes van.
Ga dan kloppen en spreek de zin uit. Scan na een ronde nog een keer je lichaam. Voel je niets meer? Dan ben je klaar met dat zinnetje. Voel je nog wel wat, ga dan nog een rondje kloppen. Net zo lang tot je niets meer voelt als je de zin uitspreekt.
Bij de voorbeelden die ik zelf ervaar kunnen zit de zinnen zijn om op te kloppen:

  • Ik moet chocola hebben / ik kan niet zonder chocolade / chocolade geeft mij rust.
  • Mensen vallen mij lastig / ze moeten mij met rust laten / ik kan niemand om mij heen hebben.
  • Iedereen moet stil zijn / Ik verdraag geen geluid.
  • Mijn buik voelt raar / ik voel de spanning in mijn buik.
  • Ik moet zo vaak plassen / als ik maar niet onder het examen hoef.

 

EFT en prestatiedruk verminderen, hulp nodig?

 

Het kan zijn dat je wat meer achtergrondinformatie wilt hebben. Geen punt, ik leg uit wat ik doe in de praktijk op de pagina “Bevrijd jezelf.” In mijn gratis E-book laat ik de kloppunten zien en geef ik wat meer uitleg.
Je kunt ook contact opnemen door naar mijn contactpagina te gaan. Een telefonische kennismaking van 10 minuten is gratis en vrijblijvend.