Elke pijn is anders, dat durf ik met een gerust hart te beweren. Spierpijn of oorpijn, dat is heel verschillend in mijn beleving.
Ook geloof ik dat iedereen op een andere manier pijn beleeft. Wat voor de een heel pijnlijk is, kan voor de ander alleen een ongemak zijn.

Het is daarom niet handig om te oordelen over de pijn die een ander ervaart. Jij voelt die pijn immers niet en je hoeft er ook niet mee te leven.
Je weet niet waardoor de pijn een bepaalde impact heeft op iemand, slaapt die daardoor slecht of kan die dingen niet meer doen? En dat kan zelfs zo eenvoudig zijn als iets onder uit een kast pakken dat pijn doet.

 

Elke pijn is anders door de beleving

 

Pijn beleeft of ervaart iedereen anders. Bij mij hing dat ook samen met wat mij gezegd was toen ik uit het gips kwam: “wat fysiotherapie en alles is weer in orde.”
Als zwemster kon ik bijvoorbeeld niet meer een crawlbeenslag doen, dat dit met de eerste beweging al pijn. Dus ik vond daarom niet dat alles in orde was en ik was daar boos en teleurgesteld over. Ik zwom toen al ruim 30 jaar, had jaren aan synchroonzwemmen gedaan, ik gaf vanaf mijn zestiende al zwemles.
Voor iemand die helemaal niets met zwemmen heeft, is dit niet belangrijk. Die zal het niet erg vinden als je tijdens een vakantie niet meer alle zwemslagen kunt doen. 

Zo is er ook het verschil in soort pijn.
Na mijn aanrijding had ik een tijd lang last van een soort zenuwpijn die vanuit mijn voet omhoog kroop tot in mijn hoofd. Hierbij voelde ik mij misselijk en kon ik niet meer helder denken.
Bij regelmatig terugkerende verkoudheden, had ik vaak last van oorpijn door het drukverschil. Die pijn vond ik soms zo erg, dat ik het liefste met mijn hoofd tegen de muur wilde slaan om de oorpijn te overstemmen.

 

De pijn geeft je een boodschap

 

Hoe vreemd het ook mag klinken, als ik pijn accepteer, heb ik er minder last van. Dat wil zeggen niet boos worden op mijzelf of teleurgesteld zijn dat ik daardoor iets niet kan.
Pijn is een signaal dat je ergens bij stil mag staan. Dus neem de tijd om dat te doen. In de week dat ik deze blog schrijf, was ik dat op een andere dag van plan. Maar ik had weinig energie die dag, dus ik ben er niet eens aan begonnen. Ik heb toen mijn rust genomen en nu ik er wel mee aan de slag ga, vind ik gelijk een foto die mij aanspreekt en weet ik waarover ik wil schrijven. Het gaat nu moeiteloos, terwijl ik eerder deze week misschien al een half uur kwijt zou zijn om alleen al de foto te vinden.

Nog beter is om aan de slag te gaan met de oorzaak van de pijn.
Ik schreef net al dat ik vaak boos was als ik door de pijn als gevolg van het ongeluk dingen niet kon. Daarnaast schreef ik dat ik vaak verkouden was.
Nadat ik aan de slag ging met alle emoties die ik had ingeslikt, loste ik mijn boosheid op. Sinds die tijd ben ik nooit meer verkouden geweest. Later hoorde ik dat verkoudheid een signaal is van opgekropte boosheid.

Jouw lichaam vertelt veel, als je tenminste ernaar kunt en wilt luisteren. Ik luister steeds beter naar mijn lichaam en doe wat goed voelt voor mij. Dus niet toch doorgaan omdat ik het van plan was. Maar iets uitstellen als ik het gevoel heb dat ik even pas op de plaats mag maken.

 

Herken jij de boodschap van jouw lichaam?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.
Of speelt bij jou meer jezelf accepteren na een ongeluk?

Heb je niet geleerd om je gevoelens te kunnen uiten? Lees dan al mijn blogs rond dit thema.
Of heb je hier vooral last van sinds je ongeluk? Lees dan verder in deze blogs.