Emotional Freedom Techniques kloppunten, dit zijn de punten die ik tijdens de sessie met jou gebruik. Soms speel ik er ook wat mee, blijf ik langer op een plaats kloppen of sla ik een punt over. Dat voel je vanzelf, als je er wat handiger in bent geworden.
Een sessie kun je zowel in de praktijk als online afspreken.

 

Emotional Freedom Techniques kloppunten die ik gebruik

 

De punten die op de afbeelding staan, gebruik ik.
Zoals je ziet zijn dit punten die je gemakkelijk kunt bereiken. In het gezicht kun je ervoor kiezen om alleen links of rechts te kloppen of juist links en rechts. Bij sommige mensen heeft de ene kant meer effect dan de andere kant, dat kun je uitproberen. Door beide kanten te kloppen, weet je zeker dat je de kant met het meeste effect hebt gebruikt.
Maar ook het wrijven over je armen of in de handen wrijven pas ik toe. Deze hebben ook effect doordat daar veel punten zitten die in een keer geraakt worden.
In veel instructies staat boven op je hoofd kloppen. Ik vind dat zelf geen fijn punt omdat hier ook veel verschillende punten dicht bij elkaar liggen.

Het kan zijn dat je moeite hebt om te kloppen, maar deze punten wel kunt aanraken met je vingers. Ook dan kun je EFT gebruiken, dan werken we daarmee.
Sommige stromingen zeggen dat de therapeut op het lichaam van de klant klopt. Dat is natuurlijk niet mogelijk als we online afspreken. Maar in de praktijk doe ik dat ook niet, ik geef wel aanwijzingen als je naast het kloppunt zit. Je kunt bovendien bij mij afkijken, want ik klop mee. Hierdoor vergroot ik het effect doordat we samen bezig zijn.

 

Emotional = de emoties op de kloppunten

 

Niet elk punt werkt op dezelfde emoties, soms voel jij je misschien ergens schuldig over. Dan klop je wat langer op het punt voor schuldgevoel. Datzelfde geldt voor de punten van angst, verdriet of boosheid. Deze gevoelens kun je vooral opmerken bij de kloppunten.

  • voorhoofd = negatief denken
  • hoek wenkbrauw = angst en verdriet
  • ooghoek = boosheid en wrok
  • onder het oog = dat iets zwaar op je maag ligt
  • op de bovenlip = gevoelens van schaamte
  • op de kin = schuldgevoelens
  • onder het sleutelbeen = angst en verdriet
  • borstbeen = niet eerlijk zijn
  • zijkant ribben = woede

 

Verder lezen over Emotional Freedom Techniques (EFT)

 

Denk je als je dit gelezen hebt “Dit lijkt mij wel wat” of wil je wat meer weten?
Dit is een van de vier blogs over de basis van EFT. De andere drie blogs zijn: Meridiaanpunten bij EFT en Beginnen met EFT en Zinnen Emotional Freedom Techniques.
Je kunt mijn gratis E-book aanvragen en downloaden, dan kun je zelf aan de slag.
Of je kunt kijken wat ik aanbied in mijn praktijk.
Natuurlijk kun je je vragen stellen, neem dan contact met mij op. Een telefonische kennismaking van 10 minuten is gratis en vrijblijvend.