Herinneringen komen boven aan de oorlog, hoor ik mijn omgeving. Ik heb veel mensen in mijn omgeving die de oorlog hebben meegemaakt.
Zo vertelde iemand dat hij nu dacht aan de rantsoenen uit die tijd. En aan de mensen die soms nog wat achter de hand hadden en wat extra’s konden kopen. Maar dat ze dit ook weer moesten afstaan als ze onderweg de Duitsers tegen kwamen.

Mijn herinneringen gaan terug naar de Mexicaanse griep. Ik werkte toen in een functie waar we veel met mensen in aanraking kwamen en ik moest elke dag geld tellen. Bovendien was ik gevoelig voor verkoudheid en keelontsteking. Dus ik was echt bang dat ik ziek zou worden. Hoe zou ik dat alleen redden?
Maar eigenlijk lag de herinnering wat verder terug, de griep rond de jaarwisseling 2003 / 2004. Ook ik was erdoor geveld, 3 weken ziek en dan nog 3 weken weinig energie. In die tijd at ik amper, was mijn stem kwijt, hoestte veel en ik had spierpijn in mijn tong. Dat had ik doordat ik zo vaak slijm weg moest slikken, dus ik heb toen maar een handdoek op mijn kussen gelegd en het laten lopen.

Een half jaar later werd ik aangereden. Ik kon daarna niet meer goed in bed liggen. Dus ik naar de huisarts, met de vraag of ik de griepprik kon krijgen. Dat eerste jaar moest ik het zelf betalen. Maar omdat ik steeds meer klachten kreeg, hoefde dat later niet meer.
In maart 2015 werd ik volledig geveld door een virusinfectie aan de luchtwegen. De nasleep duurde meer dan een half jaar, waardoor ik in het najaar geen griepprik kon krijgen.
Een jaar later was ik zover met het opruimen van mijn opgeslagen emoties, dat ik die behoefte niet meer had.

 

Herinneringen komen boven omdat ze zijn opgeslagen

 

Je herinneringen kunnen door van alles weer terug komen. Denk bijvoorbeeld aan een lied waardoor je met een glimlach denkt aan de gelegenheid waar je dit hoorde. Of een gerecht uit je favoriete vakantieland, als je dat thuis eet, denk je genietend terug aan die tijd. Dat zijn positieve herinneringen, dus dan is het niet erg dat ze terugkomen in je gedachten.
Er zijn ook herinneringen die niet leuk zijn, zoals de herinnering aan de oorlog die ik hoorde. Juist omdat door 75 jaar vrijheid er meer aandacht is voor de oorlog dan in andere jaren, kunnen ze al meer aan het oppervlak zijn gekomen.
Omdat ik ook bij mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt, hoor dat ze denken dat het zo moet zijn geweest.

 

Hoe ga jij om met de herinneringen die nu naar boven komen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

De hele serie blogs rond het Corona virus vind je als E-book en in dit overzicht.