Ik ben een perfectionist, logisch want ik ben onder het sterrenbeeld maagd geboren. Alleen is er wel wat aan te doen. Dat ik in mijn werk nog steeds zorgvuldig ben, maar in het dagelijkse leven niet meer. Dat geeft lucht en ruimte voor spontane of onverwachte dingen die op mijn pad komen.

 

Ik ben een perfectionist, hoe ik was

 

Als je met cijfers werkt, is het wel belangrijk dat alles klopt. Dat je de juiste bedragen overmaakt. Of dat je de juiste uren invult. Doe je dat niet, dan verlies je veel tijd en heb je boze mensen aan de telefoon.
Die lijn trok ik door naar mijn dagelijkse leven. Koken en vooral bakken, vind ik leuk en ontspannend. Met bakken zijn de verhoudingen wel belangrijk, dus nauwkeurig afmeten speelt mee om een baksel te laten slagen.

Maar ook op andere gebieden was ik de perfectionist. Alles had een vaste plek in de kast, dan hoefde ik niet te zoeken en kon ik het blind pakken. Ik rustte niet voor ik dingen tot in de puntjes had geregeld en georganiseerd. Als we iets hadden afgesproken, dan moest het ook zo gaan als we gepland hadden en niet op een andere manier.

En ja, dat brengt een risico met zich mee. Op een bepaald moment vroeg ik zo te veel van mijzelf en belandde ik in een burn-out.

 

Ik was perfectionistisch

 

Ik heb nog altijd zaken waarvan ik graag wil dat ze kloppen. Denk bijvoorbeeld aan mijn boekhouding en ik vind het nog steeds fijn om een recept goed af te wegen als ik bak.
Maar in andere dingen ben ik veel losser geworden. Het hoeft niet absoluut te gaan zoals ik had bedacht. Ik raak er niet meer door van slag als dingen anders lopen.

Het geheim van die verandering zit in het loslaten van dit soort overtuigingen en gedachtes. Ik heb geleerd om alles waar ik last van ondervind in mijn leven bij de wortel aan te pakken en weg te halen. Zo is het helemaal niet erg als iets niet perfect is, er is niets ernstigs aan de hand.

Kijk ook hier eens naar, spreek het eens hardop uit en kijk of je iets voelt reageren in je lichaam:

  • Ik mag geen fouten maken.
  • Jij mag geen fouten maken.
  • Ik moet het goed doen.
  • Jij moet het goed doen.

Misschien voel je verschil als je de zin begint met “ik” of met “jij.”
De zinnen die met jij beginnen, zijn overtuigingen die anderen jou opleggen, het komt niet van uit jouzelf.
Bij de zinnen die met ik beginnen, kan het echt uit jezelf komen, maar het kan ook aangeleerd zijn. Als je een aantal keren hebt gehoord dat je geen fouten mag maken, kun je het voor waar aannemen en tegen jezelf zeggen “ik mag….”

 

Wil jij je eigen gedrag ombuigen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Wil jij nog beter weten hoe je stress kunt oplossen? Lees dan de andere blogs.