Ik kan het niet uit mijn keel krijgen, dat was iets waar ik vaak mee zat.
De reden was heel simpel, achteraf gezien, want ik had niet geleerd dat ik emoties mocht laten zien. En ik had ook niet geleerd dat ik voor mijn mening mocht uitkomen.

Ja, dan kom je op een bepaald moment in de problemen. Bij mij was dat nadat ik was gescheiden, enkele jaren nadat ik was aangereden.
Vanaf die tijd had ik meermalen per jaar last van een keelontsteking of was ik mijn stem kwijt.

 

Als je niet geleerd hebt om je te uiten

 

Ik mocht als klein meisje al niet huilen. En als volwassen vrouw was dat ook nog niet goed. Zelfs niet bij de begrafenis van mijn vader. Terwijl dat in feite nog de meest geaccepteerde moment is dat mensen hun verdriet laten zien in onze cultuur. Mensen snappen dan dat je ergens verdrietig over bent en moet huilen. 
Denk maar eens aan de brok in je keel als je ergens door geraakt wordt. Je wilt dit niet zo erg laten zien aan de mensen om je heen. Dus dan slik je het maar in. Of misschien kuch je het weg. Op dat moment erken je niet wat je voelt, want je laat het je omgeving niet weten.

Daarnaast was er nog een ander verwachtingspatroon waar ik aan moest voldoen. Dat was mij aanpassen aan wat anderen wilde. Ik kon niet altijd te zeggen wat ik graag wilde, want dat was niet belangrijk of er werd niet naar geluisterd.
Ook dat is een reden waardoor je dingen maar inslikt. Je wilt het wel zeggen, maar je kunt het niet uit je keel krijgen. Want je weet dat het er niet toe doet, dus houd je de mond maar.

 

De gevolgen als je denkt ik kan het niet uit mijn keel krijgen

 

Alles wat je niet uit aan emoties, gevoelens, meningen, enzovoort, moet er vroeg of laat wel uit. Wanneer je alleen alles inslikt, kun je net als ik last krijgen van klachten als keelpijn, keelontstekingen, je stem kwijt zijn.

Ik ben hier vanaf gekomen toen ik alles wat ik 50 jaar lang had ingeslikt ging opruimen. Sinds die tijd heb ik daar geen last meer van gehad.
En doordat ik nu meer zelfvertrouwen heb, zeg ik ook wat ik vind. Dus ik kom beter voor mijzelf op en ik durf te laten zien als ik emotioneel ben.

 

Durf jij de stap te nemen om jezelf te gaan uiten?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb je niet geleerd om je gevoelens te kunnen uiten? Lees dan al mijn blogs rond dit thema.
Of heb je hier vooral last van sinds je ongeluk? Lees dan verder in deze blogs.