Mag jij van jezelf je werkelijke gevoel tonen of sta jij altijd in de stand “smile?”
Dus als je ergens niet blij mee bent dat ook laten zien? Of als je ergens verdrietig over bent huilen, zelfs als er andere mensen bij zijn? En dan bedoel ik niet het verdriet dat je bij een uitvaart ziet. Want opvallend genoeg word het dan meer geaccepteerd dan in het dagelijkse leven.

Ook ik ben als kind opgevoed met niet laten zien hoe ik mij voel. iets wat mij in de loop van tijd steeds moeilijker viel. Dat toneelspelen kon ik niet, mensen merkten vaak toch dat er wat was. Dan kun je maar beter eerlijk, vind ik.

 

Het risico van nooit je werkelijke gevoel tonen

 

Als jij nooit je werkelijke gevoel laat zien aan andere mensen, kan het zijn dat ze niet goed leren kennen. Ze merken niet of er dingen zijn waar je heel vrolijk van wordt. Of juist boos of verdrietig over bent. Dan kunnen ze ook geen rekening houden met jou. Dan zeggen ze mogelijk dingen die jou heel erg pijn doen, zonder dat ze het beseffen. Want bij jou is het immers altijd “goed” en er is niets dat jou raakt, denken ze.

Dat kan lang goed gaan, maar opeens kan er iets zijn waardoor bij jou de emmer overloopt. Is er ineens een opmerking waardoor je gigantisch uit je slof schiet. Alles wat je al die tijd niet hebt gezegd, komt er met veel kracht uit. Veel harder dan je misschien bedoelt of dan eigenlijk nodig is.
Iedereen schrikt en is verrast. Wat is hier dan ineens aan de hand? Net was er niets, stond ze er net zo bij als anders en nu dit? We hebben toch hetzelfde gedaan als anders?

Sommige relaties beschadig je door je reactie. Kwets je anderen door jouw reactie. Iets wat jou dan weer pijn doet, want dat was nu ook weer niet je bedoeling. En zo beland je in een neerwaartse spiraal, die je ook weer niet wilt.
Je had dat voor een deel kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld door een keer te zeggen dat je het er niet mee eens bent. Of door een keer te zeggen dat je iets niet leuk vindt om te horen. Als je dat rustig zegt en ook nog eens kunt uitleggen, geef je mensen de kans om jou te leren kennen. Zodat ze weten wie jij bent, wat jou positief of negatief raakt, dat ze rekening met je kunnen houden.

 

Leer je werkelijke gevoel tonen

 

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, denk je misschien. Ik durf dat echt niet, ze lachen mij vast uit, of welke reden jij dan ook bedenkt.
Zo ben ik hard aan de slag gegaan om heel veel van dit soort gedachtes op te lossen. En niet alleen de gedachtes, ook alles wat ik hierdoor had opgeslagen in mijn lichaam omdat ik het niet had geuit. Het fijne hiervan was dat ik van een heleboel lichamelijk klachten af ben gekomen.

 

Wil jij ook je gevoel laten zien?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb je niet geleerd om je gevoelens te kunnen uiten? Lees dan al mijn blogs rond dit thema.​
Of heb je hier vooral last van sinds je ongeluk? Lees dan verder in deze blogs.