Wat moet ik doen? Laat in de eerste plaats het woord “moeten” eens los. Moeten wil zeggen dwang. Wie dwingt jou om bepaalde zaken te doen? En wat kan er gebeuren wanneer je het niet doet? Is het iets dat echt fataal is als je iets niet doet? In de meeste gevallen zullen er geen doden vallen.

 

Wat moet ik doen om …..?

 

Soms sta je voor keuzes om iets te doen.
Keuzes kunnen ook een praktische kant hebben. Bijvoorbeeld werken omdat je inkomen nodig hebt, want je kunt niet van de lucht leven.
Er zijn dingen die met veiligheid te maken hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan de verkeersregels, want zo weet iedereen wat er verwacht wordt om voor minder ongelukken te zorgen.
Of voorschriften op het werk om jou te beschermen, zoals het dragen van gehoorbescherming in een omgeving met veel harde geluiden.

Maar soms zijn er ook keuzes die op een heel ander vlak liggen. Het vlak waarop je vaak dingen doet waarvan je denkt dat je het zo moet doen. Bijvoorbeeld omdat je een ander te vriend wilt houden, doe je iets waar je eigenlijk geen zin in hebt. Of je geeft een familielid zijn / haar zin, terwijl jij wat anders wilt doen.
Op zo’n moment kies je niet voor jezelf, maar om de relatie met de ander goed te houden. Soms is het ook goed voor jou om te doen, doe dat dan ook zeker. Af en toe kies je om iets te doen wat je liever niet wilt doen, zoals naar een uitvaart gaan. Maar als je constant kiest om te doen wat een ander van jou verwacht, dan doe jij jezelf te kort.

En dan heb ik het nog niet gehad over de dingen waarvan jijzelf vindt dat je ze moet doen. Daarover heb ik het ook in andere blogs, deze vind je onderaan deze blog.

 

Aan de slag gaan?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.
Of speelt bij jou meer jezelf accepteren na een ongeluk?