Met de blog primaire kleuren schrijf ik het vervolg op  “Boodschappen in tekeningen.” Ik heb het in deze blog over de primaire kleuren. Dit zijn kleuren die je niet kunt maken door andere kleuren te mengen. Rudolf Steiner noemde de kleur rood de kleur van het leven, geel is de kleur van de geest en blauw is de kleur van de ziel. Dit spreekt mij erg aan en past bij wat ik denk, dat de mens een geheel is.

Alle kleuren hebben hun eigen emoties. Deze gevoelens kunnen heel erg persoonlijk zijn. Niet wat er algemeen gedacht wordt als je een kleur noemt, maar juist het tegenovergestelde. Voel jij wat anders dan hieronder beschreven staat? Geen probleem, iedereen heeft immers eigen ervaringen.

 

Primaire kleur: rood

 

Rood is de kleur van de liefde, zeggen we. We tekenen een rood hartje als we verliefd zijn op iemand. Rood wordt in verband gebracht met passie en met actief bezig zijn, veranderen. Het staat voor de levensvreugde die iemand heeft. Rood kan ons tegen negatieve energie beschermen en ons nieuwe energie geven.

Elke kleur heeft echter ook een negatieve betekenis. Bij rood is dat de associatie met haat, woede en pijn.

In kindertekeningen kan rood een vraag om hulp zijn. Of dat er juist een oplossing komt.

Het onderste chakra, bij je stuitje, heeft de kleur rood. Deze kleur houdt daarom verband met het contact maken met jezelf. Voel wie je echt, heel diep van binnen, bent.

 

Primaire kleuren: geel

 

Geel is een kleur die warmte, zonlicht geeft en daardoor energie geeft. Het is een kleur die ons gelukkig kan maken en zelfvertrouwen geeft. Contact met het universum heeft de kleur geel gekregen. Deze kleur staat  ook voor alertheid.

Geel is ook de kleur die we combineren met zuur, de gele citroen is daar een voorbeeld van. Een geelgroene combinatie kan duiden op gif. Daar staat tegenover dat een geel-gouden combinatie staat voor het zoete en rijkdom, wijsheid en inzicht.

De kleur geel hoort bij het zonnevlecht chakra. Deze zit ongeveer op de hoogte van je maag. Hier zit ook je gevoel, denk maar aan de bekende knoop in je maag of misselijk zijn van angst als er iets is. Het is het chakra van de macht en kracht. Geel staat hier voor de energie en het bewust handelen.

 

Primaire kleur: blauw

 

De kleur blauw kan je ontspannen en rust geven. Het is een kleur die verbonden is met creativiteit en jezelf uiten. De kleur blauw heeft ook een sterk genezende werking bij koorts en pijn. Blauw geeft vaak een idee van ruimte, de blauwe luchten of het blauwe water.

Blauw wordt wel een koele kleur genoemd. Edelstenen met een blauwe kleur hebben een verkoelende werking.

De kleur blauw hoort bij het keelchakra. Deze kleur bij dit chakra is niet voor niets, het is de kleur van jezelf uiten. Van het uitspreken wat je denkt en wat je voelt. Want hier zit ook al het verdriet en de dingen die we niet kunnen slikken. Op deze plaats wordt het denken ( je hoofd) verbonden met het voelen (je lichaam).

Een donkere blauwtint is indigo. Deze is verbonden met het voorhoofdchakra. Naast de eerder genoemde punten geeft deze donkere tint te maken met wat je kunt waarnemen door je intuïtie. De wijsheid die in jou zit, hoe de dingen werkelijk zijn. Niet hoe je zou willen dat ze zijn.

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

De andere blogs in de rubriek creatief bezig zijn vind je hier.