Secundaire kleuren is een vervolg op mijn eerdere blogs “Boodschappen in tekeningen” en “Primaire kleuren.” De primaire kleuren kun je niet krijgen door kleuren te mengen. Bij de secundaire kleuren meng je juist 2 primaire kleuren om een secundaire kleur te krijgen. De kleuren die je dan krijgt zijn: oranje, groen en paars. Als je zelf deze kleuren wilt gaan mengen, begin dan met de lichtste kleur. Dat kun je met verf doen, maar als je een goede kwaliteit kleurpotloden hebt, kun je het ook daarmee doen.

 

Secundaire kleur: oranje

 

De kleur oranje ontstaat als je rood en geel met elkaar gaat mengen.

Oranje geeft je energie en maakt je vrolijk. Dat merk je ook aan edelstenen in deze kleur. Positief is dit een kleur van levenslust, maar negatief kan het uitgelegd worden als opdringerig.

Oranje is de kleur van ons tweede chakra, het voelen. Het miltchakra is verbonden met beweging en verandering. Je voelt het als je jezelf forceert, denk maar aan de bekende steken in de zij tijdens het sporten.

 

Secundaire kleuren: groen

 

De kleur groen ontstaat als je geel en blauw met elkaar gaat mengen.

Veel mensen denken bij groen aan leven, fris of natuur. Het is vooral ook een kleur die voor harmonie en rust zorgt. Deze kleur kan je lichaam en geest met elkaar in balans brengen. Niet alleen door met deze kleur te werken, ook door het dragen van groene kleding.

De kleur groen is de kleur van ons hartchakra. De onvoorwaardelijke liefde die we geven aan anderen, maar ook aan onszelf, en de wijsheid die we in ons hebben.

 

Secundaire kleur: paars

 

De kleur paars ontstaat als je de blauw en rood met elkaar gaat mengen.

Deze kleur past bij koningen en spiritualiteit. Het is een kleur die bij edelstenen ons beschermen en helpen. Paars kan namelijk voor rust en ontspanning zorgen als je overbelast bent.

Paars is de kleur van ons kruinchakra. Hiermee staan we in verbinding met het universum, het is de kleur van spiritualiteit. Je hebt wijsheid en kennis in je, je kunt alles loslaten en vertrouwen hebben.

 

Primaire en secundaire kleuren

 

De kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars vormen samen de kleurencirkel.
Als je de kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel staan samen gebruikt, vullen ze elkaar aan. Dit is telkens een primaire en een secundaire kleur: rood en groen, geel en paars, blauw en oranje.
De combinatie van de primaire kleuren rood, geel en blauw zorgt voor rust en harmonie.
De secundaire kleuren oranje, groen en paars bij elkaar stoten af en geven onrust.

Wil je zelf nog verder gaan experimenteren met het mengen van kleuren? Meng dan een secundaire en primaire kleur met elkaar. Hierdoor ontstaan de tertiaire kleuren. Dit zijn de tinten die je in de natuur tegenkomt.

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Alle blogs in de rubriek creatief bezig zijn vind je hier.