Alleen is niet hetzelfde als eenzaam, maar omgekeerd kan iemand die zich eenzaam voelt, niet alleen zijn. Dat ligt aan iemands beleving.

Wie mij al langer volgt, weet dat mijn relatie verbroken is.
Ik ben alleen, maar ik voel mij niet eenzaam. Ik doe de dingen die ik leuk vind, kan flexibel zijn in mijn (vrijwilligers)werk, zonder dat ik eerst moet overleggen. En vooral, ik verveel mij niet en soms ben ik juist blij met de stilte om mij heen.

Iemand anders kan zich juist in een relatie eenzaam voelen, het gevoel hebben er alleen voor te staan.
Na mijn ongeluk was dat de situatie in mijn relatie, maar ook in relatie tot andere familieleden. Ik voelde mij niet gehoord, er werd geen rekening met mij gehouden. Daardoor had ik het gevoel dat ik er niet bij hoorde en voelde ik mij alleen en ook eenzaam.

 

Het is jouw beleving van alleen is niet hetzelfde als eenzaam

 

Jij bepaalt zelf hoe jij je voelt bij een bepaalde situatie. Of dat nu het alleen zijn of eenzaamheid is, of dat het over wat anders gaat.
Jouw gedachten hierover bepalen namelijk hoe jij je voelt. Voor een deel komen deze gedachten uit jezelf, maar voor een deel kunnen ze je ook aangepraat zijn. Als mensen 3 x iets tegen jou zeggen, dan neem jij die overtuiging aan als zijnde de waarheid.

Dat jij eigenlijk vanuit jezelf er anders over denkt, dat is dan niet meer van belang. Er is een sterkere overtuiging voor in de plaats gekomen.

Mensen die alleen zijn, zijn niet per definitie ook eenzaam. Ze kunnen een actief sociaal leven hebben door een grote familie of door (vrijwilligers)werk of hobby’s.
Iemand kan zich binnen een groep alleen voelen, als die het gevoel heeft van buitengesloten te zijn, af te wijken van de anderen, er niet bij te horen. Ook als die persoon vele mensen om zich heen heeft, is het mogelijk om zich in bepaalde situaties eenzaam te voelen.

Oordeel dus niet of iemand eenzaam of alleen is, maar vraag het aan die persoon. Die kan prima zelf zeggen waar die behoefte aan heeft, of juist geen behoefte aan heeft.

 

Hoe voel jij je?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.