Bewegen of sporten, wat kun je nog als je een ongeluk hebt gehad, ernstig of langdurig ziek bent geworden of na een operatie?
Voor de een zal een arts zeggen wat nog wel of niet mag of geeft de fysiotherapeut een oefenschema mee. Zo zie ik regelmatig mensen bij ons op de galerij op en neer lopen met krukken of een rollator om te oefenen.
Een ander zal getraind zijn als er iets gebeurd en daardoor sneller of meer dingen kunnen dan iemand die niet sportief bezig is.

De een zal gefrustreerd zijn dat dingen niet meer kunnen.
Een ander is misschien juist blij dat het vele sporten niet meer kan, omdat die dat al met tegenzin deed.

Bewegen is nu eenmaal iets dat ons lichaam nodig heeft. Spieren verslappen anders en kunnen dan niet meer functioneren zoals ze zouden moeten doen.
Bedenk dat ook ons hart een spier is en ons spijsverteringstelsel ook de nodige bewegingen maakt. En voor de ademhaling gebruiken we ook spieren.
Dus toch wel een paar belangrijke delen in ons lichaam waarvan je wilt dat ze zo goed mogelijk functioneren.

 

Bewegen of sporten doet je goed

 

Beweging is nodig om je spieren in zo’n conditie te houden dat ze hun werk kunnen doen.
Hoe kan dat nu als je op bed ligt? Bedenk dan dat je ook liggend bewegingen met armen of benen kunt maken. Op het moment dat je naar de wc gaat en daarheen loopt, ben je al in beweging. 
Ook zittend op een stoel zijn er vele bewegingen mogelijk.
Sporten als een wielrenner is een ander niveau dan wanneer je fietsend je boodschappen doet, maar je bent dan wel in beweging.

In het water gaat bewegen gemakkelijker dan op het droge.
In veel zwembaden zijn er speciale doelgroep uren of aqua-sportief activiteiten. Van bootcamp, via aquajogging of aquarobics tot meer bewegen voor ouderen, op ieder niveau is wat te vinden.

Wist je dat atleten aquajogging gebruiken om hun conditie op peil te houden als ze geblesseerd zijn?
Dat komt omdat ze dan wel lopen, maar omdat ze niet op de grond komen, worden de enkels en knieën niet belast.
In een les doe je vaak nog andere oefeningen erbij, maar gewoon lopen is al goed voor je conditie. Dan ben je toch in beweging, zonder intensief te sporten.

 

Maar ik wil meer dan nu mogelijk is

 

Dat was waar ik nadat ik was aangereden tegenaan liep.
Niet wetende dat ik zelf verantwoordelijk was voor het in stand houden van de problemen. Mijn lichaam zat zo vol met alle boosheid, verdriet, teleurstelling en wat ik nog meer had ingeslikt omdat ik dat niet mocht laten zien, dat het op de rem trapte.

Op het moment dat ik aan de slag ging met het opruimen van al die ballast, kon ik steeds meer. Dus ook weer voluit sporten of in de tuin werken zonder mij af te vragen of het wel zou lukken. En als ik liep, was ik niet meer bang om op een scheef liggende tegel of steentje te stappen en een week na kon genieten.

De techniek die deze verandering bracht, is mijn specialiteit. Want ik gun iedereen die vrijheid om te bewegen en sporten zoals die zelf wil
Als jij dat ook weer wilt, plan dan een afspraak in mijn agenda.

 

Wil jij makkelijker bewegen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Voel jij je machteloos en moedeloos? Lees alle blogs over dit onderwerp.