Dat kun jij niet, en met die uitspraak is menig droom in rook opgegaan. Want de ander zal het wel weten, denk je dan en je stopt ermee. De ander wil jou beschermen, net als het stemmetje in jou.

Wie kent het niet?
Vol goede moed ben je ergens aan begonnen. In de vaste overtuiging dat het jou zal lukken.
Maar op de een of andere manier lukt het je toch niet.
Jouw omgeving reageert met opmerkingen als “ik had je gewaarschuwd” of “zie je wel dat je het niet kunt.”

Een volgende keer dat je ergens van droomt, komen die opmerkingen weer terug. Als stemmetjes in je hoofd die het jou afraden en als mensen in je omgeving die je helpen herinneren aan die misser.
Op zich goed bedoeld, ze willen je beschermen. Maar daardoor word jij in je groei en ontwikkeling geremd. Van fouten maken, leer je immers.
Zo lang je niemand in gevaar brengt, jij jezelf niet gelijk in de schulden steekt, is er niets mis mee om het toch te proberen, ook al zegt je omgeving “Dat kun jij niet.”

 

“Dat kun jij niet” houd je klein

 

Als mensen het tegen jou zeggen dat je iets niet kunt, houden ze jou klein.
Voor een deel is dat angst dat jou iets zal overkomen als je het toch doet. Ze houden van jou en willen je beschermen tegen elk denkbaar gevaar. 
Een ander kan het zeggen vanuit jaloezie. Het is iets wat ze zelf graag hadden willen doen, maar om wat voor een reden dan ook niet hebben gedaan. Ze willen niet dat jij het wel doet en er dan succes mee hebt.

Er zullen zeker ook situaties zijn waarin het de waarheid is, dat je iets niet kan. Als ik bijvoorbeeld zeg dat ik een maanwandeling wil maken, kan die opmerking echt wel kloppen. Want op het moment van schrijven, worden die niet georganiseerd, voor zover ik weet.
Net zo goed als je plannen kunt hebben die inderdaad gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als je iets gaat doen dat een gevaar inhoudt, zoals zonder parachute uit een vliegtuig springen.

Maar als een plan op papier wel realistisch is, er geen directe gevaren voor je gezondheid zijn, er genoeg geld is, dan houden ze je klein met deze opmerking.
Iedereen zal de afweging voor zichzelf moeten maken om dromen en plannen wel of niet uit te voeren.

Door te doen, leer je vanzelf of je het kunt of dat je dingen moet aanpassen. Hierdoor groei jij als mens en dat kan door de ander als een gevaar gezien worden.
Dat kan hun eigen positie in gevaar brengen, je weet of kunt daarna meer dan zij en dat voelt als een bedreiging. Daarom willen ze niet dat jij het gaat doen en zeggen ze dat jij iets niet kunt.

 

Je eigen plan volgen

 

Nu heb je soms echt wel lef nodig om toch te doen wat je wilt doen. Je mag hierin best je gevoel volgen.
Want in jou zit je ego en die wil jou ook tegen gevaar beschermen. Dus die is op de hand van iedereen die zegt “dat kun jij niet.”

Door je eigen plan te volgen, kun jij je dromen waar maken. Hierdoor kun je veel meer voldoening uit je leven halen, je passie volgen en doen waar je goed in bent.
Maar die overtuigingen die in jou zitten, kunnen je behoorlijk tegenhouden. Deze kun je ombuigen met de techniek die ik gebruik.

En dat stuk zelfvertrouwen, daar behandel ik mijzelf ook op als het nodig is.
Maar sinds ik minder last heb van fysieke klachten, is dat zelden nodig. Want mijn zelfvertrouwen is daardoor al behoorlijk gegroeid. En door andere succeservaringen is dat ook nog eens versterkt.

 

Durf jij je dromen waar te maken?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.