De arts vergelijkt mij met anderen, maar ik ben ik en ik heb mijn eigen verhaal. Ik werd niet vergeleken met mensen die een ongeluk hebben gehad, maar die in een rolstoel zitten als gevolg van reuma.

Ik ben geen arts, maar volgens mij is er een verschil in het proces.
Een ongeluk overkomt je, van het ene op het andere moment verandert er wat.
Voor zover ik weet kom je niet van het ene op het andere moment met reuma in een rolstoel, waren er al eerder klachten.

Daarnaast is er nog iets wat wij als EHBO-ers nooit mogen zeggen, namelijk dat het goed komt, maar wat wel tegen mij was gezegd.
Tegen mij was, toen ik uit het gips kwam, gezegd dat ik na wat fysiotherapie alles weer gewoon zou kunnen.
Een jaar later kwam ik bij een arts op verdenking van dystrofie. Dat was het niet, met steunzolen bereikte hij altijd hele goede resultaten, zei hij. Maar ik merkte geen verschil.

 

De arts vergelijkt mij en oordeelt over mij

 

Ik had eerst gehoord had dat alles goed zou komen, en toen dat niet zo was, werd mij voorgehouden dat steunzolen de oplossing waren.
Maar ik kon nog steeds niet langer lopen, in de tuin werken, zwemmen of zonder kussentje onder mijn voet op bed liggen.

Toch zou ik lachend binnen moeten komen in zijn ogen. Net zoals mensen die met handen die krom staan van de reuma die in een rolstoel zitten.
Omdat ik anders reageerde, was ik gefixeerd op herstel, zei hij.

In mijn ogen ging die vergelijking niet op.
Ten eerste was er bij mij geen ziekteproces, maar een ongeluk.
Ten tweede rekende ik op wat anders. Mij was immers herstel en goede resultaten worden voorgehouden, dus ik was gefrustreerd dat er geen vooruitgang in zat.

Na een paar maanden werd ik om die reden buiten gezet. Ik stampvoette nog net niet, want ik werd niet gehoord. Ik had niet kunnen vertellen waar ik mee zat, waar ik tegenaan liep, wat mijn frustraties waren.

 

De arts vergelijkt mij en ik kan er niet mee omgaan

 

Toen was ik net 39 en wist ik niet wat ik nu weet. Ik kon toen nog niet omgaan met mijn emoties. Dus ook niet als de arts mij vergelijkt met anderen en ik dat anders zie.
Omdat ik nooit geleerd had dat je die mag uiten, slikte ik alles maar in. Hoewel weinig volwassen, had ik door te stampvoeten mijn frustraties en teleurstelling kunnen uiten in plaats van opslaan in mijn lichaam.
En zo ontwikkelde ik in de jaren erna steeds meer klachten, klachten waar mijn huisarts of medicijnen bij voorschreef of het doorschoof naar de fysiotherapeute.

Pas 11 jaar later leerde ik hoe ik alle ingeslikte emoties kon oplossen. Mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. En als gevolg daarvan kon ik stoppen met de medicijnen en betaal ik nu geen eigen bijdrage of eigen risico meer.

Mijn leven is zo anders geworden, dat ik zonder zorgen voor de toekomst leef. Dat ik niet bang ben om alles kwijt te raken en volledig afhankelijk te worden van anderen.
Doordat ik zonder klachten de dingen kan doen die ik leuk vind, ben ik vrolijker en meer ontspannen. Of, zoals iemand uit mijn omgeving al na een paar maanden zei, ik zie er niet meer zo depressief en somber uit.

 

Hoe het nu gaat

 

De techniek waar ik mee in aanraking kwam, is geen toverstafje. Het werkt snel, zacht en efficiënt, maar je mag zelf aan de slag om alles op te ruimen. Dat kan ik niet voor jou doen, ik kan je wel begeleiden in dat proces.
Daarnaast leer je hoe jij jezelf kunt helpen als er in de toekomst wat op je pad komt dat niet fijn is. Je kunt het dan gelijk opruimen, zodat je er geen last van krijgt.

Het leven bestaat immers uit pieken en dalen. Zonder de mooie momenten, herken je geen mindere momenten. Alleen moeten deze niet alles gaan overheersen, het mogen van slechte herinneringen slechts herinneringen worden.
De mooie herinneringen blijven we vanaf, alleen de dingen die jou ergens in je lichaam pijn doen, die lossen we op. Je vertelt niet hel hele verhaal dat er bij hoort, je benoemt alleen de gedachte of herinnering en wat je voelt in je lichaam. Daar gaan we mee aan de slag. En zo pel je laag na laag de hele uit af, tot er niets meer van over is. Ongeacht of iets van vorige maand, vorig jaar of 10 jaar geleden is.

 

Wanneer ga jij aan de slag met de oordelen van anderen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.