Denk in mogelijkheden en kijk niet alleen naar de onmogelijkheden na je ongeluk.
Het is zeker niet gemakkelijk als je niet meer de dingen kunt doen die je leuk vindt om te doen. Ik weet het uit eigen ervaring, een dagje samen op stap, de tuin of het huishouden en sporten, dat ging vaak letterlijk met pijn en moeite.

Maar het is ook een kans, een kans om te kijken of je dingen niet op een andere manier kunt doen. Vaak zijn we vastgeroest in patronen zonder dat we ons dat beseffen. Sommige heb je misschien wel van huis uit meegekregen. En wie weet hebben jouw ouders het wel zo van hun ouders geleerd.
Als de situatie anders wordt, kun je kijken of het ook op een andere manier kan. Probeer het uit en kijk wat voor jou (en eventuele huisgenoten) goed voelt en werkt.

 

Denk in mogelijkheden bij de dagelijkse dingen

 

Een van de dingen waar iedereen mee te maken heeft, is het huishouden, de boodschappen en het koken. Voor een aantal is er ook nog het tuinonderhoud, afhankelijk van hoe je woont.
Het huishouden (niet leuk) en de tuin (wel leuk) waren voor mij de struikelblokken. Boodschappen doen vind ik niet erg en ik houd van koken en bakken.
Ik kan beter zeggen het waren echt pijnpunten, omdat ik niet zonder pijn aan de slag kon en vaak erna nog last had en echt met mijn been omhoog rust moest nemen. Zo’n pijn die zeurend door mijn hele lichaam trok, mij misselijk maakte en een duffe kop gaf.

Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen hoe jij je huishouden regelt:

  • Is het nodig om elke week op je vrije dag het hele huis van onder tot boven helemaal zelf te doen?
  • Moet het echt allemaal wekelijks of is om de week voor bepaalde dingen ook goed?
  • Moet je het achter elkaar op 1 dag doen of kun je het ook in meerdere dagen doen?
  • Of zijn er mensen die je kunnen helpen, al dan niet tegen betaling?

Ik heb het lang zelf gedaan, maar op een bepaald moment toch wel hulp gevraagd. Want bij mij was het al van wekelijks niet meer tweewekelijks maar eens per maand geworden en ik zag het verslonzen. Ik vond het heerlijk om in een schoon huis terug te komen en er geen energie meer kwijt zijn aan iets dat ik niet leuk vond.

 

De rust die je kunt krijgen

 

Door af te stappen van ik mag geen hulp vragen, ik moet mijn huis zelf kunnen doen als veertiger, heb ik veel meer rust gekregen.
Zoals gezegd vond ik het poetswerk niet leuk. Daarnaast deed het mij letterlijk pijn. Het kostte mij niet alleen meer tijd doordat ik pauzes moest houden, maar ook omdat ik erna rust moest nemen. Al met al was het daardoor iets dat mij veel tijd en energie kostte.
In mijn weekend wilde ik graag wat doen om te ontspannen, want ik werkte 5 dagen in de week. ’s Avonds braaf de oefeningen van fysiotherapeut en psycholoog (1,5 – 2 uur per dag) of ik was weg voor EHBO of het zwemmen.

Denk in mogelijkheden was voor mij het advies van mijn juf uit de eerste klas aannemen: contact leggen met haar hulp.
Toen ik hulp had, was het dagelijkse gedaan. Ik kwam uit mijn werk in een schoon huis en hoefde nergens energie aan te verspillen.
Als er echt grote dingen waren als de ramen of meubels in de olie zetten, deden we dat samen. Ik haalde alles weg en zette het weer terug en mijn hulp maakte schoon. Met een doos chocolade maakten we er een leuke ochtend van.

Nadat ik mijn werk kwijtraakte, had ik niet eer het geld om haar wekelijks te vragen.
Maar tot mijn grote geluk kwam ik in aanraking met EFT. Hierdoor kon ik in korte tijd steeds meer, dus ook mijn huishouden weer. Het poetsen werd daardoor niet ineens leuk om te doen.
Maar omdat ik het zonder pijn, extra pauzes en zonder erna rust te moeten houden kon doen, was het niet meer zo’n ramp als het geweest was.
Die investering heeft zichzelf al lang terugbetaald, want ook mijn zorgkosten zijn gedaald.

 

Welke onmogelijkheden wil jij gaan oplossen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Voel jij je machteloos en moedeloos? Lees alle blogs over dit onderwerp.