Een dagje op stap, het kan een drama zijn, maar het kan ook erg gezellig zijn.
Als je na een ongeluk of door ziekte dat niet meer zo kan als voorheen, dan kan dat veel impact hebben.

Dat heeft gevolgen voor zowel jou als je gezelschap.
Voor jou omdat jij vindt dat je moet voldoen aan de verwachtingen van anderen. Of dat je durft te zeggen wat je niet meer kunt. En niet te vergeten, je accepteert zelf je beperking (nog) niet. Misschien wil je wel geen medelijden en zeg je daarom niets.
Aan de buitenkant is er niets te zien, dus een ander ziet niet wat er anders is. Als jij niet aangeeft wat er nu anders is, kan daar geen rekening mee gehouden worden. De rest kan teleurgesteld zijn als onderweg blijkt dat je niet meer mee kan komen. Ze kunnen je hierdoor een schuldgevoel aanpraten.

 

Een dagje op stap is best gezellig

 

Het kan zeker weten echt gezellig zijn.
Niet alleen omdat je er in je eentje op uit gaat. Omdat jij je dan niet schuldig hoeft te voelen over een slechte dag en je ergens net zo lang kunt blijven zitten als je wilt.
Het kan ook gezellig zijn met anderen. Als de anderen weten wat er aan de hand is en jij je veilig genoeg voelt om aan te geven dat er wat aan de hand is waardoor het niet meer gaat.
Ik heb zelf ervaren dat ik dan meer ontspannen ben en daarmee is mijn belastbaarheid groter, dus kan ik meer doen.

De grote verandering kwam voor mij toen ik mijn eigen rugzak ging legen. Ik heb 50 jaar lang niet mogen laten zien dat ik boos of verdrietig of wat dan ook was. Dus dat heb ik net zo lang ingeslikt en achteraf bleek dat de oorzaak te zijn van alle extra klachten die ik na een ongeluk kreeg.
Al vanaf de eerste keer merkte ik verschil en na een paar weken begon ook mijn omgeving het te zien.

Weet je wat nu het mooiste was van deze grote opruiming?
Ik was niet meer bang voor de toekomst. Want ik kon weer de dingen doen die ik leuk vond, zonder mij af te vragen of ik een goede of slechte dag had. Hierdoor kon ik weer lachen.

En dat versterkte mijn zelfvertrouwen enorm, zodanig dat ik ook echt nieuwe dingen kon ondernemen. Zoals voor het eerst alleen naar het buitenland gaan. De foto bij deze blog is aan het einde van die vakantie gemaakt.

 

Wil jij zonder zorgen op stap gaan?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.