“Ik ben mijn maatje kwijt,” herkenbaar voor jou en/of je gezinsleden na een ongeluk of andere ingrijpende gebeurtenis?
Iedereen ervaart een gebeurtenis op een andere manier.
Dus ook als je beide bij dezelfde gebeurtenis was, kunnen jullie er anders op reageren. Denk bijvoorbeeld aan de getuigen van een ernstig ongeluk. Iedereen ervaart en verwerkt dat anders.
Voor de een zal het de eerste keer zijn, een ingrijpende ervaring meemaken. Bij een ander zal er iets getriggerd worden, een andere ervaring in een soortgelijke situatie. Dan merk je dat je die eerste ervaring nog niet emotioneel verwerkt hebt.
Het kan ook zijn dat jullie betrokken waren bij een ingrijpende gebeurtenis.
Ook hier kan het verschillend ervaren worden. De een is zwaarder gewond dan de ander of de een heeft een langere hersteltijd nodig dan de ander. Maar ook oud zeer dat al dan niet getriggerd wordt.
En tenslotte kan het een gezinslid zijn die iets is overkomen en de rest van het gezin niet.
Hoe is het voor degene die er niet bij was? Schuldgevoelens, moeite met de pijn van de ander?
Ik ben mijn maatje kwijt en voel mij alleen
Wanneer jij je maatje kwijt bent, kun jij je heel alleen en eenzaam voelen.
Dat hoeft helemaal niet het geval te zijn in werkelijkheid. Je hebt je gezin, familie, collega’s, vrienden en kennissen om je heen.
Maar jij voelt je zo, omdat je een emotionele aansluiting mist.
Je mist deze aansluiting omdat iedereen de situatie op een andere manier ervaart. Dat houdt ook in dat jullie hierdoor uit elkaar kunnen groeien.
Zo kan de een bijvoorbeeld nog wel dingen doen en doet die alleen en niet meer met de partner. Voor beide kan dat verschillende gevoelens oproepen, omdat je de ander mist bij die activiteit of omdat je alleen thuis zit.
Of omdat je niet met elkaar kunt praten over wat er is gebeurd. Je hebt dan het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat.
Die emoties neutraliseren
Je kunt pas verder als jij je emoties hebt verwerkt en eventuele oudere emoties die getriggerd werden.
Daardoor kan het ook zijn dat je daarna ook weer wat meer kunt. De ingeslikte emoties werken namelijk blokkerend op je lichaam.
Ik werk met een methode waarbij je geen verhalen vertelt. Je hoeft ook niet terug naar het moment om het opnieuw te beleven.
Het enige wat ik aan jou vraag, is waar jij wat in je lichaam voelt reageren als je terugdenkt aan die ene gebeurtenis. Daar gaan we mee aan de slag, de emotionele lading gaan we er vanaf halen.
Je hoeft niet naar mij toe te komen, ik werk online zodat jij de opname van onze sessie kunt krijgen.
Dan kun je verder gaan als er toch nog wat lading opzit. Tegelijk leer je hoe de techniek werkt, zodat jij een volgende keer jezelf gelijk vast kunt helpen.
Waar wil jij de emotionele lading vanaf halen?
Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.
Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.
Lees verder als je meer wilt weten over hoe je depressiviteit kunt aanpakken.