Ik bepaal wat ik doe, niet een ander. Ja, er zijn wel verplichtingen in december, maar ik mag ook zelf keuzes maken wat voor mij haalbaar is.

Sinterklaas, de kerstdagen en een week later de jaarwisseling zijn voor veel mensen dagen met verplichtingen in de familiesfeer.
Wanneer je werkt, zijn er ook nog wel andere eindejaar activiteiten of om het nieuwe jaar in te luiden.
Allemaal verplichtingen die je veel energie kunnen kosten of die fysiek niet haalbaar zijn voor jou. Dat kan zijn omdat je na een ongeluk niet meer lang kunt staan op een receptie. Of wat ik een keer had: karten en te korte benen om bij de pedalen te komen. De oplossing was een dik schuimrubberen kussen, maar ik hield toen een heel smal randje over om te zitten, zodat dit niet praktisch was en ik na 1 ronde stopte.

Door niet door te gaan, heb ik toch nog voor mijzelf gekozen. Het was een werkgever waar ik net begonnen was, dus ik wilde mij niet gelijk laten kennen.
Maar echt leuk was het niet en in mijn proeftijd, had ik toen echt nog niet het lef om assertief te zijn. Inmiddels is dat wel veranderd en kan ik beter voor mijzelf opkomen.

 

Ik bepaal zelf wat ik doe, ik ken mijzelf het beste

 

Een van de redenen om zelf te bepalen, is dat de anderen niet kunnen voelen wat jij voelt.
Wie mij ziet, ziet gelijk dat ik niet zo heel lang ben. Lengte is iets wat wel goed zichtbaar is.
Maar wat jouw (on)mogelijkheden zijn op bepaalde gebieden zijn vaak niet zo zichtbaar. Natuurlijk zijn daar uitzonderingen op, als je in het gips zit met een arm of been, is het wel zichtbaar. Maar in de periode daarna is het niet zichtbaar hoe jouw herstel verloopt. Wat kun je wel al en wat nog niet of niet meer? Zolang je nog op krukken loopt, blijft het zichtbaar dat je nog niet alles kunt als voorheen.

Wanneer er aan de buitenkant niets te zien is, denken veel mensen dat er dus niets met jou aan de hand is.
Of als ze weten wat er met jou is gebeurd, en ze kennen iemand anders met een soortgelijk iets, denken ze dat het bij jou hetzelfde is. Maar ieder mens is verschillend en reageert en herstelt anders.
Een andere mogelijkheid is, dat ze voor jou invullen wat je wel kunt of niet, wat wel of geen probleem zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan rokers die zeggen dat een ander er buiten geen last van kan hebben. Nou, ik heb daar wel last van, zeker als de wind mijn kant uit staat.

Je mag dus zelf je grenzen aangeven in wat voor jou haalbaar is, of niet. Ook in de drukke decembermaand en als je een drukke start hebt met nieuwjaar bijeenkomsten.
Jij bepaalt zelf wat voor jou en jouw gezondheid het beste is, niemand anders.

 

Kun jij opkomen voor jezelf?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Geldt voor jou decembermaand = feestmaand niet, kijk dan wat ik nog meer geschreven heb.