Ik kan geen afscheid nemen, dan kun jij je afvragen waarom jij dat zegt.
Of jezelf de vraag stellen kun je het niet of wil je het niet?

Ik had het er heel moeilijk mee om afscheid te nemen van de dingen die ik na mijn aanrijding niet meer kon. De voornaamste reden was dat ik het niet wilde omdat er was gezegd dat ik volledig zou herstellen.
Op het moment van de scheiding een paar jaar later, was er weer een afscheid. Het afscheid van ons huis waarin we dachten samen oud te worden. Daarin had ik niets te willen, het moest gewoon.

 

Ik kan geen afscheid nemen, ik ben nog niet zover

 

Wanneer je weet dat op een bepaalde datum je laatste werkdag hebt, kun je jezelf daarop voorbereiden.
Afscheid nemen van je “oude leventje” is na een ongeluk anders, want je hebt geen voorbereidingstijd gehad. Niemand stapt immers in de auto of op de fiets met de gedachte dat je aangereden wordt en daarna het leven er anders uitziet.

Je wilt van alles en je hoopt of verwacht dat je nog de dingen kunt doen zoals je eerst deed. Dat is ook wel afhankelijk van wat er in het ziekenhuis gezegd wordt.
Gevoelens en emoties die dan met elkaar kunnen strijden zijn bijvoorbeeld:

  • boosheid
  • angst
  • verdriet
  • gevoel van onrechtvaardigheid
  • opstandigheid
  • onzekerheid voor de toekomst

Zolang je nog volop hiermee rondloopt, is er nog geen ruimte om afscheid te nemen. Je aandacht is dan nog op de emotionele zaken gericht, naast de praktische kant.

De kans bestaat dat je niet alles wat je voelt ook uit naar anderen in je omgeving. Dat je alle emoties inslikt en ze op geen enkele manier uit en ze zich kunnen ophopen in jouw lichaam. Waardoor je juist meer klachten krijgt in plaats van minder, wat je het liefste wilt.

 

Als je de emoties een plekje geeft

 

Je zult vroeg of laat met je emoties aan de slag mogen gaan. Liever vroeg dan laat, maar dat wist ik nadat ik was aangereden nog niet. Een reden hiervoor was dat ik wel praktische hulp had, maar niet de arm om mijn schouders die mij troostte en geruststelde.

Inmiddels weet ik beter, ook deze emoties mogen uit je systeem. Want als je ze laat zitten, kunnen ze de oorzaak zijn van steeds meer klachten die je krijgt. Lang niet altijd is er een directe oorzaak voor aan te wijzen.
Doordat je steeds meer klachten krijgt, wordt het leven er niet leuker op. En als je eenmaal in die spiraal naar beneden zit, is het steeds moeilijker om het om te keren.

Voor mij was het omslagpunt toen ik in aanraking kwam met EFT, voluit Emotional Freedom Techniques.
Al na de eerste keer merkte ik verschil, mijn omgeving merkte het na een paar weken op en na een paar maanden was ik al een heel ander mens. Wat ik hoorde, was dat mensen het fijn vonden dat ze mij weer zagen lachen, ik er niet meer zo somber uit zag.
Op zich was dat niet zo heel vreemd, ik kon weer de dingen doen die ik leuk vond. En ik kon dat doen zonder dat ik bang was of ik het wel zou kunnen.

 

Wanneer neem jij afscheid van je klachten?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Lees verder als je meer wilt weten over hoe je depressiviteit kunt aanpakken.