Ik moet meedoen met alle decemberactiviteiten, ook als ik er geen zin in heb. Maar al die verplichtingen zijn voor mij teveel.
Ik kan het niet allemaal aan en overzien. Als ik en werken en alle feestjes moet combineren, dan heb ik geen tijd en energie meer voor de inkopen en mijn huis schoonmaken en in kerstsfeer brengen. En dan moet het lange weekend met de familieverplichtingen nog beginnen en dan ben ik uitgeput en kan ik nergens meer van genieten.

Een herkenbaar iets?
Dat er zoveel van jou verwacht wordt, dat jij er aan onderdoor dreigt te gaan?

Wie zegt dat je overal aan mee moet doen?
Is dat iets wat je omgeving uitspreekt of vul jij dat zelf in voor de anderen?
Moet jij alles in huis alleen regelen of zijn er huisgenoten die willen en kunnen bijspringen? Of durven die het niet meer aan te bieden omdat jij dat telkens afwijst? Of omdat jij zoveel commentaar hebt omdat het anders is gedaan dan jij zou doen, dat ze het niet meer durven?

 

Ik moet meedoen of ik mag meedoen?

 

Lief zijn voor jezelf, voor jezelf kiezen, wil zeggen dat je soms er voor kiest om niet alles (alleen) te doen.
Maar dan is het wel nodig om te praten, te zeggen wat je wel of niet kunt. Aan te geven waar jij hulp bij kunt gebruiken of door te zeggen dat je keuzes moet maken tussen de feestjes. 

Niet iedereen heeft zoveel lef en zelfvertrouwen om uitnodigingen af te slaan. Zeker als het iets van het werk en onder werktijd is, dan wordt het wel heel erg moeilijk om niet te gaan.
Misschien lukt het als het op je roostervrije dag is, maar dat zal niet altijd zondermeer geaccepteerd worden. Je wordt dan spelbreker of ongezellig genoemd, terwijl het voor jou misschien helemaal niet zo gezellig is als de anderen denken. Mensen zien wel de buitenkant, maar zien dan niet hoe het in jou is, hoeveel iets van jou vraagt. Collega’s staan nu eenmaal wat verder van je af dan je familie, die ook wensen heeft voor de feestdagen. Daarom wil je daar energie voor overhouden, zodat jij daar van kunt genieten.

Als het kiezen voor jezelf een probleem is, kan ik jou daar vanaf helpen. Ik werk met een techniek die jouw gedachten en de gevoelens die erbij horen oplost. Zodat je met zelfvertrouwen uitnodigingen die jou niet passen af kunt slaan.
Maar het mooie van deze techniek is, dat je daardoor fysiek ook meer aan kunt. Dus volgend jaar is er meer mogelijk voor jou, kun je kiezen wat je wel of niet wilt doen.

 

Kies jij voor moeten of mogen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Geldt voor jou decembermaand = feestmaand niet, kijk dan wat ik nog meer geschreven heb.