Ik voel mij gevangen in alle sombere en negatieve gedachten.
Er is gewoon niets positiefs meer in mijn leven.

Kijk naar de dingen die je wel kunt, zeggen ze. Maar wat ik niet meer kan, dat overheerst alles, dat vergeten ze allemaal.
Alle leuke dingen, die kunnen niet meer. Of het gaat niet, of het doet zo veel pijn dat ik er nog dagen last van houd.
Het is allemaal alleen nog maar moeten: werken, oefenen, doktersbezoeken, huishouden. Dat kost zo ontzettend veel energie, dat ik zelfs geen puf meer heb om wat af te spreken om bij anderen op bezoek te gaan.

 

Ik voel mij gevangen en zie geen lichtpuntjes

 

Wanneer je na een ongeluk alleen maar sombere gedachten hebt, dan is het moeilijk om de kleine dingen te zien die wel fijn zijn.

Je voelt je als het ware gevangen in de nieuwe situatie.
Een waarin je dingen moet doen die je eerst niet deed: fysio, oefeningen, doktersbezoeken.
Maar ook een leven waarin de dingen die je leuk vond, niet meer zo vanzelfsprekend zijn en jij je daardoor niet meer zo goed kunt ontspannen en opladen.
Wat je doet aan normale dagelijkse dingen, kosten nu meer energie dan eerst.
Als dan ook nog eens het herstel uitblijft, wordt het nog lastiger om iets positiefs te zien.

Lichtpuntjes als een goed boek lezen, een mooie film zien, een lekkere maaltijd (die een ander voor je kookt en die de afwas doet), een zonnige dag in september, je ziet ze niet meer.
Toch zijn deze lichtpuntjes er wel, alleen kun je ze nu niet zien, omdat jij je gevangen voelt. Daardoor zie je alles alleen maar somber in.
En dan ook nog de zorgen over hoe het in de toekomst zal gaan.

 

“Ik voel mij gevangen” is voor mij verleden tijd

 

Als ervaringsdeskundige heb ik ook gemerkt hoe somber je kunt worden. Dan zag ik echt veel minder de leuke dingen, want alles kostte extra moeite en energie.
En dan de angst om mijn werk en dus ook mijn huis kwijt te raken en volledig afhankelijk te worden van anderen.
Dat werd nog eens versterkt toen een bedrijfsarts zei dat ze dacht dat ik binnen een paar jaar in de WAO zou belanden met mijn klachten.

Toen ik het echt niet zag zitten omdat ik mijn werk kwijt was geraakt en niet alleen problemen had met mijn benen, maar ook met de armen, kwam de verandering.
Ik kwam iemand tegen die zei dat ik geen succes kon maken van een andere baan, omdat ik te veel met mij mee droeg. Daarom moest ik eerst maar naar haar collega gaan.

Daar was ik wel heel erg sceptisch over, want in de jaren die ik bij een psycholoog liep, had ik mij eigenlijk alleen beter kunnen ontspannen. Maar tegelijkertijd had ik steeds meer lichamelijke klachten en medicijnen gekregen.
Het was bijna een wonder, al na de eerste keer merkte ik verschil. Na een paar weken begon mijn omgeving het ook te zien. Nog wat later kon ik weer van alles, waardoor ik mij vrolijker voelde en mensen mij weer zagen lachen. En toen kwam het moment dat ik mijn medicijnen kon afbouwen. Hierdoor groeide mijn zelfvertrouwen nog meer en zie ik de lichtpuntjes, want ik maak mij geen zorgen meer over de toekomst.

 

De verandering

 

De verandering die mij zoveel gebracht heeft, is gekomen doordat ik alle negatieve dingen heb opgelost.
Niet door hele verhalen te vertellen, zoals bij de psycholoog. Maar door alleen te zeggen wat ik voel in mijn lichaam als ik iets benoem wat niet leuk was.

Met dat gevoel ging ik onder begeleiding aan de slag. En ik kreeg huiswerk mee, wat ik trouw deed. Enerzijds omdat ik zo was opgevoed dat je dat moet doen. Maar omdat ik zo snel verbetering merkte, was ik ook super gemotiveerd, want dat smaakte naar meer.
Later ging ik er zelf mee verder, logisch want ik had meer van de techniek geleerd om in mijn praktijk te gebruiken. En nog steeds pas ik deze techniek (en andere technieken) op mijzelf toe. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik meer leer, mijzelf ontwikkel.

Hier komt ook mijn bedrijfsnaam vandaan: Leeg je rugzak. Want ik haalde als het ware alles er uit.
Mijn motto “Maak van slechte herinneringen slechts herinneringen” hangt daar ook mee samen, want ik haal de emotionele lading er vanaf.

 

Wanneer bevrijd jij jezelf?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Lees verder als je meer wilt weten over hoe je depressiviteit kunt aanpakken.