In december bewaak ik mijn grenzen extra goed, want alles loopt door plus:

  • er zijn vele dingen georganiseerd
  • ik moet het huis gezellig en aan kant hebben
  • er zijn meer boodschappen nodig voor een lang weekend en het bezoek
  • de kerstkaarten moeten op tijd weg
  • ik moet van alles plannen en organiseren

Al met al kost het mij veel energie, energie die ik niet altijd heb. Sommige dingen gaan me nu niet meer zo vanzelfsprekend en gemakkelijk af als voor mijn ongeluk.

 

Ik bewaak in december mijn grenzen extra goed, zodat ik ook nog wat aan de feestdagen heb

 

Heel vaak dachten mensen dat ik nog wel alles kon zoals voor mijn ongeluk.
Het huis schoonhouden moest in etappes, mijn kerstkaarten schreef ik met een been omhoog.
Lang staan was er niet bij, lopen bij een gezamenlijk uitstapje ging langzaam en constant naar de grond kijken, maar ook de hele tijd zitten was niet fijn doordat mijn voet dik werd.

Allemaal dingen die gedeeltelijk niet zichtbaar zijn, dus als ik er wat van zei, dan werd ik niet serieus genomen.
En het korte lopen en dan ook nog langzaam omdat ik bij elke stap moest nadenken en daardoor niet ook nog eens een gezellig praatje kon maken, dat was onbegrijpelijk. Ik kreeg het verwijt dat ik ongezellig was en er niet bij wilde horen. Terwijl ik dus juist heel erg graag gewoon mee op stap was gegaan.
Kortom, er was weinig begrip voor mij en ik voelde mij daardoor ook niet gehoord.

 

Ik stel mijn grenzen voor mijn gezondheid

 

Door alle stress vooraf ben je minder belastbaar en kun je nog minder.
Het is daarom belangrijk om te luisteren naar je lichaam, zodat je op tijd rust neemt. Alleen zo kun je zelf ook nog genieten van de feestdagen.

Toch is het niet voor iedereen even gemakkelijk om grenzen te stellen.
Want wat je de afgelopen paar jaar gemist hebt, kan nu wel weer gedaan worden. En ergens vond je dat toch wel heel erg leuk om te doen.
Misschien heb je wel kort geleden een ongeluk gehad en weet je nog niet wat je wel of niet kunt doen in de aanloop naar de feestdagen.

Daarnaast is er de omgeving die aan je trekt:

  • Je doet anders altijd …, dat doe je nu toch ook weer?
  • Jij bent nu aan de beurt om …
  • Het hoort erbij dat jij …, anders is het geen kerstmis / oud & nieuw

 

Stevig je grenzen bewaken

 

Zoals je ziet, kan het moeilijk zijn om je grenzen te bewaken, zeker in december.

Je kunt dit doen door voor jezelf vooraf te bedenken wat je wel of niet wilt doen. Of het nu is omdat je iets niet meer kunt of niet meer wilt, dat doet er niet toe.
En dan is het zaak om je niet om te laten praten, dat jouw “nee” ook “nee” blijft. Vergeet niet dat een ander niet voelt wat jij voelt. Dus als jij te veel van jezelf vraagt en een dag later pijn hebt en niets kunt, voelt de ander dat niet. Alleen je huisgenoten hebben wat in de gaten en zeggen dat je niet gezellig bent, want nu vallen hun plannen in het water.

Wanneer je het moeilijk vindt om direct een vraag af te wijzen, zeg dan dat je er eerst over wilt nadenken. Je kunt er vast aan toevoegen dat ze er niet op moeten rekenen, dan zijn ze al voorbereid op jouw “nee.”
Vind je het moeilijk om iemand in het gezicht je antwoord te geven, steeds meer gaat tegenwoordig via de app. Dit is handig, want je kunt dan zelf bepalen wanneer je op de reactie reageert. Je hoeft immers niet gelijk op een bericht te antwoorden of als je ziet dat die persoon belt de telefoon op te nemen. Zodat jij je niet alsnog laat overhalen.

 

Is “Ik bewaak in december mijn grenzen extra goed” voor jou een probleem?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Geldt voor jou decembermaand = feestmaand niet, kijk dan wat ik nog meer geschreven heb.