Je mag niet alleen zijn in december, zo luidt over het algemeen de opvatting.
Er is aandacht voor de eenzame ouderen, waar dingen voor worden georganiseerd.
De supermarkten hebben hun kerstassortiment gericht op 4 persoonsporties of meer.

Als je zegt dat je alleen bent met de feestdagen, dan zijn de opmerkingen “Vind je dat niet eenzaam, zo alleen?” of “Dat is toch ongezellig!”
Of iets gezellig is of niet, hangt niet af van het aantal personen met wie je samen bent. Ook in gezelschap kun jij je alleen voelen en het daardoor niet gezellig vinden.
Als jij een druk leven hebt, dan kunnen een paar dagen zonder afspraken je juist rust geven.

 

Je mag niet alleen zijn in december, is een mening

 

Ik heb het al vaker geschreven, wat de mening van een ander is, hoeft niet ook jouw mening te zijn.

Zo heb ik mij in de jaren dat ik alleen ben niet vervelend gevoeld als ik met kerst alleen was.
Ik kon doen wat en wanneer ik dat wilde, zonder rekening te houden met allerlei wensen van anderen. Wensen die mij energie kostten en daardoor als een zware verplichting voelde. Ach, de eerste jaren was het nog goed te doen, ik kon alles. Maar nadat ik was aangereden, veranderde dat. Ik moest veel meer opletten hoe ik alles deed en dat gold voor de voorbereidingen, maar ook voor de feestdagen zelf.

En gezellig maken, ook dat is iets wat je zelf in de hand hebt. Ik houd van kerstversiering, kerststukken maken, wat anders koken en het niets doen. Gevoelens van eenzaamheid heb ik dan niet. In tegendeel, ik geniet van mijn vrijheid.

Maar ik kan mij voorstellen dat als jij al het hele jaar alleen bent en je alle reclames op tv ziet met lachende gezinnen en families, dat het je wel steekt. Dat je hier ook deel van wilt uitmaken, dat je misschien wel last hebt van gevoelens van jaloezie. Vooral als je geen mensen om je heen hebt doordat je niet meer werkt of niet op een andere manier sociale contacten hebt.

 

Ga aan de slag met wat je voelt

 

Je kunt rond dit onderwerp verschillende emoties en gevoelens hebben.
Ik heb hierboven al jaloezie genoemd.
Maar het kan ook zijn dat jij je nu extra alleen of eenzaam voelt.
Het is ook goed mogelijk dat je de goedbedoelde uitnodigingen als een belasting ervaart. Dat jij graag tijd en ruimte voor jezelf wilt hebben. Of dat je het gevoel hebt dat je uit medelijden wordt uitgenodigd. En dat je niet goed weet hoe je “nee” kunt zeggen, zonder de ander te kwetsen. 

Wat jij ook voelt, het is oké en je mag het accepteren. Als jij de situatie, zoals die nu is, accepteert, heb je minder last van de negatieve kant.
Hoe je dit doet, ligt er aan hoe ver je bent.
Als je al weet hoe ik werk, kun jij jezelf behandelen.
Wanneer je dat nog niet weet, kun je beginnen met hardop benoemen wat je voelt. Daar ga je net zo lang mee door totdat je niets meer voelt reageren in je lichaam.
Een andere zin is hardop zeggen dat de mening van X zijn/haar mening is en niet jouw mening. Je kunt “mening” vervangen door woorden als “oordeel” of “teleurstelling” als je tegen iemand hebt gezegd dat je niet komt met kerst. Ook hier ga je net zo lang mee door tot er niets meer reageert in je lichaam. 

 

Je mag alleen zijn in december

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Geldt voor jou decembermaand = feestmaand niet, kijk dan wat ik nog meer geschreven heb.