Vakantiestress of rust, wat voor de een rust is, is voor de andere juist stress.
Luister naar elkaar en naar je lichaam, zodat je ontspant.

Iedereen heeft eigen verwachtingen van een vakantie. En iedereen heeft ergens anders behoefte aan.
Helaas heb ik ervaren dat mensen in mijn omgeving commentaar geven op hoe ik mijn vakantie doorbreng. Ik hoor dan “Dat is toch niet gezellig.” of “Wat heb je daar nou aan?”

Gelukkig vinden we niet allemaal hetzelfde leuk. Wat jou niet leuk lijkt, kan voor degene die de vakantie zo doorbrengt, juist wel heel erg fijn zijn. Die gruwelt misschien wel van de manier waarop jij jouw vakantie invult.

En in de loop van de tijd is mijn invulling van de vakantie veranderd. Dus ook dat is niet iets wat altijd voor iedereen levenslang hetzelfde hoeft te zijn.

 

Vakantiestress of rust: je hebt het zelf in de hand

 

Hoeveel stress of rust je hebt tijdens je vakantie heb je zelf in de hand.
Als jij een overvol programma maakt tijdens je vakantie, dan kan dat stress geven. Want wat als je niet alles hebt gedaan voor het einde van de vakantie? Denk dan bijvoorbeeld aan een grote klus in huis of tuin, waardoor je in feite nog de hele tijd aan het werk bent. Al is het dan een ander soort werk dan dat je normaal gesproken doet. Maar het kan ook een rondreis met vele excursies zijn, waar je er geen een van kunt missen.
Die stress ervaar je vooral als je lichaam zegt dat je behoefte hebt aan ontspanning, even niets hoeven te doen. Gewoon een tijdje lui doen, dingen doen wanneer je er zin in hebt, echt de tijd voor jezelf nemen.

Ongeacht wat je gaat doen, klussen of een rondreis maken of luieren, hoe je er over denkt, bepaalt hoe jij je erbij voelt.
Vooral als je dingen doet die je liever niet zou willen doen, maar (om wat voor een reden dan ook) wel doet, kunnen stress geven. Als je dan tegen jezelf blijft zeggen dat je het niet leuk vindt, niet wilt doen, dan bouw je negatieve gevoelens en gedachten op. En dan gaat zich dat vast zetten in je lichaam. Van een vakantie word je niet direct ziek, maar als je elke vakantie zo bezig bent, dan kan dat op den duur wel voor problemen zorgen.

De techniek die ik gebruik, leert je hoe jij jezelf kunt helpen als je dit soort gevoelens en gedachten en emoties opmerkt bij jezelf. Zo hoef je niet te wachten tot na je vakantie voor hulp. Trouwens, ik werk online, dus ik kan je ook tijdens je vakantie helpen als je internet hebt.
Deze techniek zorgt voor de afname van de stresshormonen, dus je wordt al snel rustig.

 

Hoe ga jij je vakantie beleven?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.