Vertel waar je behoefte aan hebt, mensen zijn niet zo fijn afgestemd op de ander als honden en katten die precies weten hoe het met de eigenaar gaat.

Mensen hebben daarvoor duidelijk uitgesproken concrete informatie nodig, geen vage hints of omschrijvingen.
Denk bijvoorbeeld aan een opmerking als “Ik vind het fijn als jij vanavond kookt, want ik heb te veel pijn.” Degene tegen wie je dat zegt, weet dat de warme maaltijd zijn of haar taak is die dag.
Vergelijk dat met een opmerking als “De wasmand begint wel aardig vol te raken.” De ander weet niet of jij zelf de was wilt doen, samen wilt doen en wanneer dan of dat het van hem verwacht wordt en zo ja, wanneer jij wilt dat het gedaan wordt.

 

Vertel waar je behoefte aan hebt, niet wat je niet wilt

 

Op het moment dat ik kan zeggen waar ik behoefte aan heb, weet de ander wat die kan doen om jou te helpen.
Dat kan zijn dat je praktisch iets gedaan wilt hebben, zoals hierboven met de voorbeelden van eten koken of de was doen.
Het kan ook zijn dat de ander daardoor weet dat jij behoefte hebt aan een middag ongestoord voor jezelf hebben. Of om juist samen ergens wat te gaan drinken of naar de film te gaan. Dus een stuk ontspanning en quality-time.

Alleen een opmerking als “Ik wil niet dat er morgen in de tuin gewerkt wordt.” is niet duidelijk.
De ander weet niet wat er in plaats van in de tuin werken verwacht wordt of wanneer de tuin dan wel gedaan moet worden.
Zo weet hij / zij dus ook niet waar je op dat moment wel behoefte aan hebt. En dus kan die geen rekening houden met jou.

Vind je het eng om je behoeften aan te geven? Of om te delen wat je voelt, omdat je nooit mocht laten zien dat je verdrietig was?
Het is heel eenvoudig op te lossen met de techniek waar ik mee werk. En bij een andere situatie in de toekomst, kun jij jezelf helpen als je ergens tegenop ziet om te zeggen.

 

Geef jij al aan waar je behoefte aan hebt?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.