Wanneer luisteren jullie echt?

Dus niet alleen maar aanhoren wat ik zeg, maar echt luisteren naar mijn verhaal:

  • Zonder een vooraf ingenomen standpunt.
  • Controleren of je mij goed begrepen hebt.
  • Vragen waar ik behoefte aan heb.
  • Je verplaatsen in datgene waar ik tegenaan loop.

Dat was voor mij een van de problemen waar ik mee te maken had. Soms werd ik er moedeloos van, want zo onduidelijk ben ik toch niet? En als ik een voorbeeld geef, leg ik het toch al extra uit?

 

Wanneer luisteren jullie echt naar mijn boodschap?

 

Mijn ervaring is niet uniek.
Mensen kijken vanuit hun eigen ervaringen naar wat ze zien of lezen en horen. En daar hangen ze dan een oordeel aan.

Daar heb je gelijk probleem: niet iedereen ervaart alles op exact dezelfde manier.
Dus niet iedereen heeft dezelfde problemen met een bepaalde situatie. De een zegt bijvoorbeeld als we in de zomer 25 graden hebben dat het nog wel wat warmer mag worden en een ander snakt naar wat verkoeling. De een kan goed tegen de warmte en de andere kan er juist niet tegen.

De ervaringen die jij hebt na een ongeluk zijn voor veel mensen vager dan de zomerse temperaturen. De zomer is er elk jaar weer en daar hebben we allemaal mee te maken, maar de meeste mensen hebben zelf geen ongeluk gehad.

 

Jouw ervaring is belangrijker dan je verhaal

 

Peter Levine zegt tijdens een serie over de behandeling van trauma: “Je hoeft niet te weten wat er is gebeurd, je hoeft alleen de symptomen te behandelen.”
Hierbij gaf hij het voorbeeld van iemand die rugpijn had. Door daarop te focussen bleek welke reden er was voor de rugpijn, die erna gelijk minder was.

Ik ga niet naar jouw verhaal vragen, maar ik vraag jou wat jij voelt als je er aan denkt. Dat is ons uitgangspunt, kijken welke emoties er zijn. Deze accepteer je en dan los je het op om dan naar de gewenste situatie te gaan.
Natuurlijk zitten er wel stukjes in van je verhaal, maar niet alle details. Alles samen bepaalt immers hoe jij je voelt, wat je ervaart.
Juist door het praten tussendoor, verminder je de werking van EFT (Emotional Freedom Techniques). Het is een snelle manier om spanning die je voelt op te lossen en af te voeren.

 

Wanneer luister jij echt naar jezelf?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij het gevoel dat je niet gehoord wordt? Ik herken dat en heb er meer blogs over geschreven.