Duidelijk zijn heeft effect, mensen weten wat jij nodig hebt.
Dat kan van alles zijn: op praktisch gebied, tijd voor jezelf of een luisterend oor.

Bijvoorbeeld hulp bij de grote huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen.
Of als je jonge kinderen hebt en onder schooltijd werkt, dat je een middag in de week niet uit het werk de kinderen moet ophalen, maar dat een ander ze opvangt zodat je even tijd hebt voor jezelf.
Misschien is er zoveel dat je bezig houdt, dat je af en toe gewoon je hart wilt luchten, zonder direct advies te krijgen.

Op het moment dat jij zegt wat jij nodig hebt, weet een ander dat.
Vaak ben je geneigd de ander niet tot last te zijn, daarom vraag je niet iets voor jezelf. Dat is een stuk bescheidenheid die je niet helpt.
Of je denkt dat anderen wel zullen begrijpen waar jij behoefte aan hebt. De mensen kunnen in de regel geen gedachten lezen, dus ze weten niet wat jij wilt zolang jij je mond houdt.

 

Duidelijk zijn heeft effect: je krijgt de hulp die je nodig hebt

 

Is het niet fijn als anderen weten waar jij behoefte aan hebt?
Op die manier krijg je de hulp die je nodig hebt en niet de hulp waar jij geen behoefte aan hebt.

Maar dan is het nodig om jezelf te uiten en ook de stoute schoenen aantrekken om mensen iets te vragen.
Alleen is dat voor heel veel mensen lastig, want ze willen niemand tot last zijn.

Dan denk je dat de ander toch geen tijd heeft om je te helpen. Maar zolang je dat niet vraagt, weet je het niet. Om terug te komen op de jonge kinderen uit de inleiding, misschien lukt het om de week of willen 2 ouders om de week helpen.
Soms is er niet direct hulp, maar pas na een tijdje. Als jij hulp nodig hebt met een grote klus in huis, dan kom je via via wel aan iemand. Zo heb ik jaren hulp gehad van de hulp van mijn juf uit de eerste klas.
Een luisterend oor dan, wie weet is er wel iemand in je omgeving die het zelf ook moeilijk vindt om jou naar je situatie te vragen. Gewoon omdat ze niet weten wat te zeggen. Maar waar jij wel je hart kunt luchten, als ze weten dat dit het belangrijkste is voor jou. Of met je mee wil denken als je ergens mee zit.

 

En dan de eerste stap

 

Duidelijk zijn heeft effect, want ik wist niet hoe ik mijn meubels in de olie moest zetten. Dat was al een hele klus door mijn benen, maar toen had ik ook last van beide armen.
Dit vertelde ik een keer toen ik op bezoek was. Zij had een hulp en die belde ze toen ze dit hoorde.
Die hulp zei dat ze mij wel wekelijks wilde helpen toen de meubels klaar waren. Oef, dat was wel een stap verder. Maar ja, ik zag wel dat ik mijn huis niet goed bij kon houden. Dus na een paar weken heb ik toch mijn moed bij elkaar geraapt en haar gebeld.
Wat een opluchting was dat, ik kon het vervelende huishoudelijke werk loslaten. Het kostte mij geen energie of de letterlijke pijn en moeite meer. Dat gaf mij veel rust.

De eerste stap ligt dus bij jou.
Ga voor jezelf na waar je behoefte aan hebt. Als je dat helder hebt, kun je mensen vragen of ze een bepaald iets voor jou willen doen.
Een tip is om meer mensen te vragen iets kleins te doen dan 1 persoon voor heel veel dingen te vragen. Op die manier overvraag je mensen niet en zijn ze eerder bereidt om jou te helpen.

Wanneer je daar tegenaan loopt, kun je dat het beste eerst oplossen. In een afspraak kan ik dat probleem met jou oplossen.

 

Wanneer ga jij hulp vragen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.