Hoe kun jij je grenzen bewaken tijdens je vakantie?
Je grenzen bewaken is niet altijd even gemakkelijk. Sommige dingen ben je zo aan gewend om te doen, dat je er soms niet eens van te voren bij stil staat dat het te veel kan zijn. Dan kom je er later achter dat je toch te veel gedaan hebt.
Iets wat ik bijvoorbeeld heel erg had tijdens het zwemmen. Als ik het water uitkwam, merkte ik dat het te veel was geweest.

Nu is het niet erg om je grenzen af en toe wat op te rekken. Maar het is niet zo handig om dagelijks over je grenzen heen te gaan. Niet in de hectiek van alledag en ook niet tijdens de vakantie.

 

Hoe kun jij je grenzen bewaken tijdens je vakantie, goed of slecht?

 

Hieronder staan 5 tips die je op weg kunnen helpen om je grenzen op een goede manier te bewaken. Wie weet heb je nog wel meer tips uit eigen ervaring.

1. Maak afspraken met je reisgenoten dat als het voor jou te veel wordt, je niet mee hoeft. Blijf dan bijvoorbeeld langer zitten bij een restaurant en spreek af dat ze je over bijvoorbeeld een uur ophalen. Geef ook aan of je dan alleen wilt blijven of dat je gezelschap wilt hebben. Vooraf of afhankelijk van het moment, net hou jij je dan voelt en waar je op dat moment behoefte aan hebt.
2. Wissel rustige en actieve dingen af, niet alleen in de dag, maar ook volle en minder volle dagen in te plannen.
3. Zorg voor regelmaat, zodat je weet waar je aan toe bent.
4. Durf “nee” te zeggen tegen spontane invallen.
5. Als je zin hebt om iets te proberen, laat je dan niet weerhouden door opmerkingen als “zou je dat wel doen?” Jij voelt als enige of het zou kunnen en soms wil je iets zo graag, dat je de gevolgen voor lief neemt.

 

De invloed van jouw omgeving

 

Bedenk wel dat wat voor de een werkt, niet voor een ander hoeft te werken. Dat geldt voor alle tips die je krijgt, ook van je reisgenoten.
Hoe goed je een en ander kunt opvolgen ligt aan verschillende zaken. Denk hierbij aan het invoelingsvermogen en/of de kennis van degene die de jou een tip geeft. En dan gaat het niet alleen om boekenkennis, maar ook de levenservaring en hoe goed iemand jou kent.

Maar een veel belangrijkere invloed is of jij jezelf kunt zijn tijdens je vakantie. Dus met alle verloren en gespaarde mogelijkheden na een ongeluk. Dat jij kunt luisteren naar je lichaam en je grenzen kunt aangeven. Ook als je eerst dacht dat iets zou kunnen, je daarop terug kunt komen.
Dat vraagt enige moed om dat te kunnen zeggen en ook doen als de anderen je proberen over te halen.

Ook dat is te verhelpen, ook vanaf je vakantieadres, want ik werk online. En daarnaast werk ik met een snelle en effectieve methode die je ook zelf kunt toepassen.

 

Wat wil jij doen in je vakantie?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.