Laat het weer niet alles bepalen deze zomer, hoe jij je erbij voelt en er mee omgaat.
We hebben nu een aantal weken achter de rug met hele sprongen in temperatuur. Een paar dagen heel warm, tropisch met 30 graden of meer. En dan een periode van enkele dagen van rond de 20 graden. En dat bouwt zich daarna weer op.

Dat vergt wat van je lichaam.
Maar het vergt ook wat van jou als persoon om te schakelen. Opletten wat je eet en drinkt, wat jij van jezelf vraagt (of eist) als je vasthoud aan een tempo.
Daarbij kun je allerlei meningen en overtuigingen hebben die niet handig zijn. En zoals altijd horen daar emoties bij, deze komen voort uit eerdere ervaringen.

 

Laat het weer niet alles bepalen voor jou

 

In een week kun je van alles tegenkomen, dat hebben ze met de Nijmeegse Vierdaagse van 2022 wel gemerkt.
Zo heet dat een dag afgelast werd, een dag met erg hoge temperaturen, een dag met angst voor onderkoeling door de regen en een dag met een lage twintig graden en droog.

Dat doet wat met je geest, vaak wordt alleen aan het lichamelijke schakelen en aanpassen gedacht.
Denk aan de tips van genoeg drinken, ramen en zonwering dicht om de temperatuur buiten te sluiten, niet in de zon op het heetste moment van de dag en dan ook geen zware lichamelijke activiteiten.
Maar wat je niet hoort is iets als kalm en rustig blijven, laat je niet opjagen doordat jij vindt dat je net zo veel moet presteren als wanneer het koeler is.

Soms zijn er zaken die af moeten, dat heb ik ook meegemaakt.
Maar gun jezelf de tijd om wat vaker te drinken, voor een aantal mensen vaak iets om in de gaten te houden. Of als je na een toiletbezoek toch je handen wast even wat water over je polsen te laten lopen om wat af te koelen.
Er zijn ook werkgevers die mensen die buiten werken aangepaste kleding geven, met koelelementen er in. Dan kunnen ze beter hun werk doen.

 

Negatieve invloeden

 

Je kunt jezelf wel voorhouden dat alles net zo snel en goed moet gaan als altijd. Maar dan leg jij de lat voor jezelf hoog.
Als dat dan niet haalbaar blijkt, dan ben je boos op jezelf, geef jij jezelf op de kop omdat je vindt dat je gefaald hebt.
Je straft jezelf, waar is dat voor nodig? Maar het is beter om te kijken waardoor je zo doet. 

Bij mij was het een combinatie van factoren. Enerzijds ben ik opgevoed met doorgaan, wat er ook gebeurt. Anderzijds heb ik een perfectionistische inslag.
Inmiddels ben ik liever voor mijzelf, het perfectionistische is afgenomen en ik luister nu naar mijn lichaam.

Wat jij van jongs af aan hebt geleerd over hoe je moet doorwerken of je moet gedragen met warm of zeer warm weer, is bepalend voor hoe je er nu mee om gaat.

 

Jij bepaalt, niet het weer

 

Je laat het weer niet bepalen hoe jij je voelt. Dat is iets wat je helemaal zelf kunt bepalen.

Het is heel goed mogelijk om ook deze emoties en gevoelens op te lossen. Ik heb daar met een eerdere piek in de zomer van 2022 een video over opgenomen.

Heb je meegedaan en verschil gemerkt?
Op het moment dat jij anders gaat denken, dan ga jij je er anders bij voelen.
Dan kun je er ook op een andere manier mee omgaan.

 

Hoe lang laat jij het weer alles bepalen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.