“Maak tijd voor jezelf!” Vaak is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Ik ben opgevoed met doorgaan wat er ook gebeurt en met eerst dingen afmaken, voor er tijd was om wat anders te doen.
Dus geen haar op mijn hoofd die er aan dacht om tijd voor mijzelf te nemen voor ik alles af had.

Nou dat heb ik geweten, ik kwam met, zoals de bedrijfsarts het noemde, “werk gerelateerde problemen” thuis te zitten.
En nadat ik was aangereden, heb ik steeds alles zoveel mogelijk gedaan zoals voor ik voor mijn ongeluk deed. En daarbij ben ik dus wederom over mijn eigen grenzen heen gegaan. Want ik wilde vooral voldoen aan de verwachtingen van anderen. Geen spelbreker zijn en omdat je aan de buitenkant niets kon zien, werd niet altijd gezien dat ik iets niet meer kon.

Pas later ontdekte ik dat ik meer aankon als ik ontspannen was. Er geen anderen waren waar ik rekening mee moest houden van mijzelf.

 

Waarom tijd maken voor jezelf belangrijk is

 

Een reden heb ik net al genoemd: je belastbaarheid wordt dan groter.
Als je meer kunt, zit je lekkerder in je vel. Voel jij je minder somber en gestrest.

Een andere reden is dat je dan je eigen grenzen beter kunt bewaken. Niet te veel doen, waarna je de rekening gepresenteerd krijgt.
Bijvoorbeeld doordat je meer pijn hebt en dus gedwongen wordt om pas op de plaats te maken. waardoor je andere dingen die je wilt doen ook weer niet kunt. Waar je van baalt en daardoor somber en gespannen wordt.

Door op tijd rustmomenten in te bouwen, kun je beter herstellen.
Dat is lastig als er van alles in je agenda staat. Er zijn zoveel dingen die leuk zijn om te doen. De verplichtingen die er zijn vanuit werk, familie en verenigingen.
Het is daarom goed om soms toe te geven aan een baaldag en de boel de boel te laten en wat voor jezelf doen.
Maar je kunt ook tijd voor jezelf opnemen in je agenda. Tijd die je dan niet vol gaat plannen met allerlei dingen die je leuk vindt, maar tijd om niets te doen.
Deze blog schrijf ik bijvoorbeeld een dag later dan ik van plan was. Niet genoeg tijd om het uit te werken voor ik een andere afspraak had. Ik vond pauze belangrijk.

 

Stel je prioriteiten

 

Prioriteiten stellen wordt vaak zakelijk gezien.
Maar als jij niet goed in je vel zit, niet kunt ontspannen, je belastbaarheid laag is, dan vind je andere dingen belangrijker dan jijzelf.

Zoals je kon lezen, kom je dan jezelf tegen, of in een burn-out of doordat je minder kunt, met alle emoties en gevoelens die daarbij horen.

Een oplossing is om alle emoties die je ingeslikt hebt, op te lossen. Zo ben ik snel en blijvend van al mijn klachten af gekomen en kan ik weer doen wat ik voorheen ook kon. Hierdoor geniet ik weer van het leven en zien mensen mij weer lachen.
En ja, soms moet ik nog steeds opletten om op tijd rust te nemen. Zeker als er veel dingen zijn die ik wil doen, vooral als het leuke of interessante dingen zijn.

Ontspannen kost alles veel minder energie en moeite, waardoor je meer kunt.

 

Wil jij leren hoe je tijd voor jezelf kunt maken?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.