Mijn agenda regeert mij, die kans is zeker aanwezig nu alles na de zomerstop weer op gang komt. De vrije tijd wordt weer ingevuld, soms is het teveel van het goede.

Jij bent de baas over jouw agenda en je agenda is niet de baas over jou.
Soms is plannen lastig, er zijn vaste dingen die er gewoon in staan. Denk bijvoorbeeld aan je werk of een afspraak bij een (tand)arts of therapie of sport op medisch advies.
En als je kinderen en/of een partner hebt, zijn er ook hun school of werk en sportmomenten om aan te denken. Je hoeft niet altijd overal bij te zijn, maar je hebt er wel rekening mee te houden. Bijvoorbeeld niet eten om 18.00 uur als je puber om 19.00 uur voetbaltraining heeft.
Zo aan het begin van het jaar zijn er soms nog eenmalige dingen om te doen.

En zo is je agenda voor je het weet gevuld met van alles en nog wat. Dat kan na zes weken zomerstop best wel even wennen zijn.

 

Mijn agenda regeert mij niet meer

 

Een voorbeeld uit mijn eigen leven.
Ik was zo iemand die heel gemakkelijk “ja” zei als er een herhaalde, herhaalde oproep kwam voor EHBO-ers bij een evenement.
De regel is dat alle leden 1 x per jaar bij een evenement staan. De praktijk is echter dat enkele vaker staan en een aantal nooit beschikbaar is.
Het was ook balen voor de coördinator als hij te weinig mensen had, dacht ik. En als ik toch niets in mijn agenda had staan, dan mocht hij mij wel inplannen.
Ik heb een aantal vaste evenementen waar ik bij aanwezig ben. En voor andere evenementen mogen er inmiddels wel meerdere herhalingen volgen, voor ik ja zeg als ik geen andere plannen heb.

Voor mensen die loyaal zijn of graag anderen helpen, is dit een bekende valkuil.
Het “nee-zeggen” is niet iets wat ze van nature of door hun opvoeding snel doen. Met als gevolg dat de agenda wel eens te vol kan worden.

 

De valkuil

 

Voor mij blijft het een valkuil, ook al zeg ik nu minder snel dat ik het wel doe. Maar dat heb ik moeten leren, want het is ook een kwestie van durven.
En mensen die er graag bij willen horen, zeggen al snel “ja” ok op de momenten dat ze beter “nee” kunnen zeggen. Of als mensen het gevoel hebben dat ze anders niet gewaardeerd worden, zeggen iets toe.

Voor mij kwam het beter voor mijzelf opkomen en rust in mijn agenda krijgen, nadat ik met mijzelf aan de slag ging. Ik kwam van mijn klachten af en daardoor groeide mijn zelfvertrouwen. En hierdoor lukte het mij ook om beter mijn grenzen aan te geven, om “nee” te gaan zeggen. Daardoor regeert mijn agenda mij niet meer, maar bepaal ik mijn agenda.

En dat terwijl ik niet eens bewust met dit probleem aan de slag was gegaan. Ik was bezig om alles wat ik mijn leven lang had ingeslikt aan verdriet, angst, teleurstelling en boosheid op te lossen.
Tegelijkertijd kwam ik van al mijn klachten af en in overleg met mijn huisarts ook van mijn medicijnen. Ik kon weer de dingen doen die ik leuk vond, waardoor ik weer plezier kreeg in het leven en ik zelfverzekerder werd.

Wat een cadeaus waren dat. Dat is de reden geweest dat ik mij gespecialiseerd heb in deze techniek die mij zo geholpen heeft. En de reden waarom ik begonnen ben met Leeg je rugzak. Mijn motto is niet voor niets: “Maak van slechte herinneringen slechts herinneringen.”

 

Wanneer leer jij “nee” zeggen?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Wil jij nog beter weten hoe je stress kunt oplossen? Lees dan de andere blogs.