Wees zuinig met je energie en laat je energievreters links liggen. Dat hoeven niet alleen mensen te zijn, ook werk kan een energievreter zijn.

Soms ben jij je niet eens altijd even bewust van de energievreters in jouw omgeving.
Dat vraagt om een goed waarnemingsvermogen van jezelf. Niet iedereen is daar al even goed in. Want we hebben niet geleerd om te voelen wat er in ons lichaam gebeurt.

Zaken waaraan je kunt merken dat iets echt veel energie kost, zijn de dingen die je gedaan hebt en waarna je zegt: “Nu eerst even pauze en bijkomen.”
Als je net hebt lopen sjouwen met zware dingen, is het vooral fysiek dat je even wilt bijkomen en dan lukt dat ook wel snel.
Maar wanneer het is na het boodschappen doen en je hebt met iemand staan praten en het bijkomen lukt niet zo snel. Ja, dan heb je een te maken met een energievreter.

 

Wees zuinig met je energie en vermijd energievreters

 

Jouw energievreters kunnen goed verschillen met de energievreters van iemand anders.
Dus iedereen moet hier zelf kijken wie of wat energie kost en waarna je echt tijd nodig hebt om weer op te laden.

Niet alles kun je even gemakkelijk vermijden. Denk dan bijvoorbeeld aan leden van je sportteam, familie en naaste collega’s.
Je kunt natuurlijk een andere sport gaan doen of overplaatsing naar een ander team vragen.
Van werk veranderen is helemaal een grote stap, maar als niet alleen de collega’s. Maar ook het werk een energievreter is, zeker iets om te overwegen.
Familie is dan de meest lastige om te vermijden zonder ruzie te krijgen.

Belangrijk is om je grenzen te stellen, niet meer tijd dan nodig is in de omgeving van iemand te zijn en vrijwillige klusjes tot het minimum te beperken.
Dat is iets wat niet iedereen met veel zelfvertrouwen zal uitspreken. Eerlijk gezegd, dat is ook mijn valkuil als ik iets leuk vind of als ik een ander niet wil laten aanmodderen en wil helpen.

Maar doordat ik geleerd heb hoe ik voor mijzelf kan zorgen door de techniek in te zetten waar ik in mijn praktijk mee werk, lukt dat steeds beter.

 

Wil jij leren zuiniger om te gaan met jouw energie?

Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.

Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.

Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.

 

Heb jij behoefte aan meer liefde voor jezelf en minder streng zijn voor jezelf? Lees dan deze blogs over eigenliefde.