Naar wie wijs jij als er iets anders loopt dan je graag wilt?
We zijn geneigd om alles op de ander te gooien. Dat we alleen zien wat de rol van de ander is. Wat die in onze ogen verkeerd heeft gedaan of anders ziet. We vinden dat we oneerlijk worden behandeld of op een andere manier achtergesteld zijn.
Maar wat als we eens naar onszelf kijken? Naar onze eigen rol, wat we zelf hebben gezegd en gedaan. Kan het dan niet zo zijn dat de reactie van de ander er een is op ons eigen gedrag?
Naar wie wijs jij, wie geef jij de schuld?
Wanneer we naar de ander wijzen, geef je hem of haar de schuld van iets.
Dan kijken we niet naar onszelf, terwijl het heel goed kan zijn dat je zelf ergens schuldig aan bent.
Denk aan de natuurkundige bewering van Newton: actie is reactie. Op elke actie komt een reactie en zo gaat het alsmaar verder.
Een voorbeeld om dit duidelijk te maken:
Jij zit een boek te lezen. Iemand anders zegt dat je nu niet mag lezen, omdat je wat anders moet doen.
Jij zegt dat je dit zelf wel bepaalt, dat het andere niet nodig is om te doen. Degene die iets zei over je lezen wordt boos, want het is wel belangrijk, en zegt dat je nu moet stoppen met lezen.
Jij wordt dan ook boos, jij wilt niet op commando doen wat die ander van jou vraagt.
En zo lokt de ene actie de volgende reactie uit en dat gaat maar door en kan gemakkelijk een ruzie ontstaan.
Had je bijvoorbeeld afgesproken dat jullie iets zouden doen? Dan is de reactie van de ander niet zo verrassend, want jij houdt je dan niet aan de afspraak.
Of speelt er op de achtergrond wat anders? Wil de ander bijvoorbeeld altijd iets samen doen op het moment dat jij tijd voor jezelf neemt?
Omgaan met deze en andere emoties
Je kunt de boosheid inslikken en samen gaan doen wat de ander wil. En dat patroon blijft zich herhalen, met alles, je slikt ook je verdriet of teleurstelling in.
Je kunt het ook uitspreken met de ander. Dat je het niet fijn vindt als je tijd neemt voor jezelf en je ineens alles uit je handen moet laten vallen. Je kunt samen kijken waar het verkeerd is gegaan en ervoor zorgen dat het een volgende keer anders gaat.
Maar vooral vrouwen en mensen die bang zijn voor ruzie, zullen zich niet vaak uitspreken. Zij slikken alles alleen maar in.
Er zijn ook mensen die nooit geleerd hebben om rekening te houden met een ander. Voor hun is het interessant om ook eens te horen: “Naar wie wijs jij?” zodat ze zelfkennis kunnen opdoen.
Ik werk vooral met de vrouwen die alles hun hele leven hebben ingeslikt. Zo iemand was ik ook en het blijft een valkuil.
Dat opslaan van alles wat ik inslikte, heeft mij heel veel lichamelijke ongemakken bezorgd. Ik wist niet beter dat mijn menstruatie heel erg veel pijn deed, maar dat had te maken hoe de eerste keer werd gereageerd. Dat ik vaak verkouden was, had ook een reden. Net als een terugkerende blessure aan mijn pols.
Dat werd nog veel erger nadat ik een ongeluk had gehad en mijn relatie daarna stuk liep. Ik kreeg steeds meer klachten en daardoor ook medicijnen.
Alles oplossen
Ik heb op een snelle en effectieve manier alles opgelost wat ik als 50 jaar had ingeslikt.
Na de eerste sessie merkte ik al verschil en na een paar weken zag mijn omgeving het ook. Mensen waren blij dat ze mij weer zagen lachen, ik er niet meer depressief uitzag.
Op zich niet zo vreemd, want ik kon steeds meer en daardoor kreeg ik meer plezier in mijn leven. Was ik niet meer bang voor de toekomst, een waarin ik volledig afhankelijk zou worden van anderen.
Nu heb ik mij in deze werkwijze gespecialiseerd zodat ik jou kan helpen.
En net zoals ik tijdens de sessies leerde hoe ik mijzelf kon helpen, zo leer ik jou dat ook. Je wordt dus niet afhankelijk van mij en je bent ook niet jarenlang bezig.
Naar wie wijs jij als je niet kunt omgaan met je emoties?
Laat hieronder een reactie achter wat jij gaat doen.
Je kunt gelijk een afspraak maken in mijn agenda.
Neem contact op als je eerst kennis wilt maken.
Lees al mijn blogs over boosheid loslaten.